Soma’da 100 ton altın rezervi bulduk

Finans
Türkiye’yi heyecanlandıracak haber Manisa’dan geldi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Manisa Soma’da, 100 tonun üzerinde altın rezervi bulunduğunu açıkladı. Türkiy...
EMOJİLE

Türkiye’yi heyecanlandıracak haber Manisa’dan geldi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Manisa Soma’da, 100 tonun üzerinde altın rezervi bulunduğunu açıkladı. Türkiye’nin mevcut potansiyelinin yüzde 14’üne denk, yeni bir ocak bulundu. SABAH’ı ziyaret eden Bakan Alaboyun, madencilik ve tabii kaynaklarla ilgili olarak gündemdeki konulara ilişkin bilgi verdi. Alaboyun şunları anlattı:

REZERVİN % 14’ÜNE DENK GELİYOR: 

Manisa, Soma’nın Kiraz Köyü’nde ‘altın ve bakır’ sahası, MTA ekipleri tarafından keşfedildi. Yapılan çalışmalar sonucunda tonda 1-2 gram altın belirlendi. Altının yanı sıra bakır, kurşun, çinko da var. Yani potansiyeli çok büyük bir ocak. 2013’te başlayan çalışmalarda 22 bin metre sondaj yapılmıştı. Altın tenörünün 100 milyon tonluk olması bekleniyor. Yani 100 ton altın potansiyeli olan bir saha keşfedildi. Türkiye’nin görünür altın rezervi 700 ton civarında. Bu saha, altın rezervinin yüzde 14’üne denk geliyor. Bulunan altının ülkemize katkısı 2.5 milyar dolar civarında olacak. 100 metre derinlikte rezerv artırma çalışması devam ediyor. Konya Karapınar’da da 2 milyar ton kömür rezervi çıktı. Afşin-Elbistan’dan sonraki en büyük rezerv. Trakya ve Orta Anadolu’da kaya gazı rezervi yüksek.

250 ALANDA KULLANILIYOR
BOR EFSANESİ: 

Türkiye’nin bor potansiyeli yüksek. Dünyadaki borik asitin yüzde 45’i Türkiye’de üretiliyor ama bu şehir efsanesi haline getirildiği gibi değil. Bor bir çeşit tuz. Hava yastığından, seramik tabakların sırlanmasına kadar birçok işte kullanılıyor. Bunun işlenmiş halinin satılması Türkiye’ye gelir getirir. Yoksa hammadde olarak çok ucuz.

BOROSİB KURULUYOR: 

Bor, sanayinin 250’den fazla yerinde kullanılıyor. Sanayinin tuzu. Sağlıktan-tarıma, savunmadan kimya sektörüne çok değişik alanlarda kullanılıyor. Bor ve türevlerinin sanayimizde aktif kullanılması için, bor kimyasallarını tüketen ve katma değer sağlayan sektörlerin ülkemizde kurulması ve gelişmesi için Bor Organize Sanayi İhtisas Bölgesi (BOROSİB) kurulmasına karar verdik. BOROSİB’de firmalar, enstitüler, üniversiteler, yerel yönetimler, bankalar, kamu kurumları bir arada yer alabilecek. Üniversite sanayi işbirliği sağlanacak. Kurulacağı yer Ankara olabilir, başka bir yer olabilir.

AYRI BİR MADENCİLİK BAKANLIĞI KURULMALI

Alaboyun madencilik ile alakalı olarak da şu değerlendirmeleri yaptı: “Türkiye’nin ayrı bir maden bakanlığı olmalı. Madencilik diğer tüm tabii kaynaklardan farklı. Orman da su da tabii kaynak. ABD’de 1961’de bir maden kazası olup 71 kişi ölünce, 1964’te Kömür Yasası çıkarıyorlar. Bin 150 sayfalık kanunun 850 sayfa da yönetmeliği var. Avustralya, Kanada gibi kömür ülkelerinin hepsinde ayrı yasa var. Bizde sadece ruhsatın verilmesine dönük düzenleme var. Bütün bunlar için bir yasa ve yönetmelik gerekiyor.”

MEHMETÇİĞE BOR KALKANI

Vestelve Tübitak MAM’ın bor üzerinde çalıştığını belirten Alaboyun, “Çalışmalarla insansız hava araçlarının uçuş saati, 2’den 4’e çıktı. Bor Enstitüsü, bor atığıyla elmastan sonra en sert madde olan borkarbürleri üretti. Bu madde ile Kalaşnikof mermisine dayanan çelik yelek üretilebiliyor. Şimdi helikopter tabanına da bunlardan yerleştirilmeye başlanıyor” şeklinde konuştu.