Simit Saraylarını İhraç Ediyoruz

Finans
30 sivil toplum kuruluşunun, Türkiye’nin Ortadoğu’da oynadığı uzlaştırıcı rol ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Davos’taki ‘one minute’ çıkışının etkisiyle başlattığı &...
EMOJİLE

30 sivil toplum kuruluşunun, Türkiye’nin Ortadoğu’da oynadığı uzlaştırıcı rol ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Davos’taki ‘one minute’ çıkışının etkisiyle başlattığı ‘Türkiye’ye Vefa Girişimi’ yeni işbirliklerine vesile oluyor. Bu çerçevede, Arap fast food piyasasına Türk firmalarının girmesi konusunda ön mutabakat imzalandı. 
 
Türk mallarının kullanımını teşvik kararı çerçevesinde destek görecek yatırım gereği Suudi Arabistan’a 100 ‘Simit Sarayı‘ yiyecek zinciri açılacak. Özellikle Ortadoğu ve Arap ülkelerinde fast food tarzı şirketlerin arttığına dikkat çeken Arap işadamları, bu sektöre Türk firmalarının talip olmasını istemişti. Bu çağrı ilk gününde meyvesini verdi. Türk-Suud İş Konseyi’nin 9’uncusunu düzenlediği ortak toplantıya katılan iki ülkenin işadamları, kendi aralarında bazı anlaşmalara imza attı.

Bunlardan en önemlisi ise Suud İş Konseyi’nden Semir Sümbül ve Simit Sarayları Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Okutur arasında yapılan görüşme oldu. Buna göre, 5 yıl içinde bu ülkeye 100 Simit Sarayı açılacak. Milyon dolarlık bir anlaşma olduğu öğrenilen bu görüşmenin içeriği hakkında bilgi verilmedi. Semir Sümbül, anlaşmayı, bir önceki gün ortaya koydukları ‘Türkiye’ye Vefa Girişimi’ projesinin yaygınlaşması açısından önemli bir adım olarak nitelendirdi. Haluk Okutur da, ilk şubelerinin Cidde’de açılacağını belirterek, "İki ülke arasındaki ilişkiler günden güne ilerliyor. Suudi Arabistan artık dünyaya açılan merkezimiz oldu. 5 yılda yüz milyon dolar ciroya yaklaşacağımızı umuyorum." dedi. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) düzenlediği toplantıda inşaat alanında çalışan firmalara Körfez’den çağrı geldi. Suud İş Konseyi’nden Dr. Ghassan Ahmet Al- Süleyman, Arabistan’da 2014 yılına kadar 1 milyon konut inşa edileceğini, bu noktada Türk müteahhitlerden destek beklediklerini söyledi. Ayrıca iki ülke arasında inşaat, turizm ve gıda sektöründe ikili görüşmeler devam ediyor. Özellikle ünlü bir Arap inşaat şirketinin yönetim kurulu başkanının geçtiğimiz günlerde İstanbul’da milyar dolarlık bir görüşme yaptığı öğrenildi. İşadamının Başbakan’ın Davos çıkışı sonrasında yakın çevresine, "Erdoğan, bu konuşmayla hem siyasî hayatını hem de canını ortaya koydu. Bizler de bu cesaretinin arkasında durmalıyız." dediği öğrenildi. Bir Türk firmasıyla görüşmeler yapan Arap firmasının, her türlü projeye hazır olduğu öğrenildi.