SGK’dan futbol kulüplerine 38 milyon liralık gol

Finans
İstanbul’da ekonomi basınıyla bir araya gelen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, AKŞAM’ın da manşetine taşıdığı daha fazla maaş aldıkları halde asgari ücretli gösterilen işçi...
EMOJİLE

İstanbul’da ekonomi basınıyla bir araya gelen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, AKŞAM’ın da manşetine taşıdığı daha fazla maaş aldıkları halde asgari ücretli gösterilen işçilerle ilgili çalışmaları anlattı. Bazı futbol kulüplerinde yabancı futbolcuların ve teknik direktörlerin bile asgari ücretten gösterildiğini gördüklerini anlatan Acar, ‘Transfer sezonunda, aldıkları rakamları görüyoruz ama asgari ücretli gösterilen futbolcular ve antrenörlerle karşılaştık. Eksik beyanda bulunanları tespit edip uyardık. Üst sınır olan 6,5 katını beyan etmelerini istedik ve 38 milyon liralık bir ek kazancımız oldu’ dedi. Meslek grupları için meslek kodları geliştirerek ücret yönünden kayıt dışılığın önüne geçileceğini dile getiren Acar, ‘Kayıt dışı konusunda tavizimiz yok. Baş aşçı ile aşçı arasında fark olacak. Ucu açık bir ifade bırakmak istemiyoruz. Gidip ceza keselim demiyoruz ama bu tabloyu düzeltin diyoruz’ şeklinde konuştu.

1 MİLYON KİŞİ KAYDA ALINDI

ACAR, 2008 yılında yapılan Sosyal Güvenlik Reformu’yla birlikte daha etkin hizmet sunmaya başladıklarını belirterek, bu süreçte 1 milyon 142 bin tescilsiz sigortalının kayıt altına alındığı ve kayıt dışı istihdamın Mart 2012 itibarıyla yüzde 37,5’e indiğini söyledi. Açıkların her geçen gün azalarak devam ettiğini belirten Acar, ‘2007 yılında 25 milyar lira olan  gelir-gider açığı, 2011 yılında yüzde 35 azalarak 16 milyar lira oldu’ dedi. Üç yıl içinde 37 bin 77 tescilsiz emekli ve 79 bin 766 işyerinin kayıt altına alındığını vurgulayan Acar, ayrıca 10 bin 403 sahte sigortalının da tespit edildiğini bildirdi. Alo 170 Sosyal Güvenlik Hattı servisiyle ilgili bilgi veren Acar, hattın 24 saat  hizmet verdiğini vurguladı.

REÇETELERE TAKİP GELİYOR

OLMAYAN hastaya reçete yazıldığını söyleyen Acar ‘avuç içi damar izi kimlik doğrulama’ yöntemiyle, hastaneye gidilmediği halde gitmiş gibi işlem yapılarak SGK’nın zarara uğratılmasının önüne geçilecek’ dedi. Konya’da pilot uygulaması süren sistemin yılsonuna kadar yaygınlaşacağını kaydeden Acar, ‘Normal ölçülerin çok üzerinde reçete yazan doktorlara gerekirse suç duyurusunda bulunacağız’ dedi.

DİZİLER HALKI BİLİNÇLENDİRECEK

TOPLUMDA var olan bazı algıları kırmak istediklerini dile getiren Acar, sözlerini şöyle sürdürdü: Gereksiz yere kan tahlilleri, MR çekimleri yapılmasının tehlikeli olduğunu biliyorsunuz, geçen ay dizi yapımcılarıyla buluştuk. Söz verdiler, önümüzdeki sezon MR çektirmenin, gereksiz yere fazladan ilaç kullanımının ne kadar zararlı olduğunu anlatacaklar dizilerinde. Halkımızı  bilinçlendirmemiz gerekli. Ayrıca akılcı ilaç kullanımı üzerine yazılmış eserleri tüm halkımızla buluşturmak istiyoruz.” Acar, toplantıda 25 yıllık bürokrasi hayatından derlediği anıları kitaplaştırdığını da duyururken, düzenlenen toplantıda bu kitaba ilişkin bilgiler de verdi.

Akşam