Selin Faturası Çok Ağır

Finans
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, İstanbul’da ekonomik faaliyetlerin bütün yıl boyunca aynı ölçüde devam ettiğini, şu anda İstanbul’da hizmet ve sanayi s...
EMOJİLE

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, İstanbul’da ekonomik faaliyetlerin bütün yıl boyunca aynı ölçüde devam ettiğini, şu anda İstanbul’da hizmet ve sanayi sektörlerinin ağırlıkta olduğu bölgelerde sel nedeniyle ciddi anlamda sıkıntı yaşandığını söyledi.

Güneşli’de 1.506, Mahmutbey’de 928, İkitelli’de 711, Sefaköy’de 1.715, Halkalı’da 814 İTO üyesi firma bulunduğuna işaret eden Yalçıntaş, bu firmaların bulunduğu yerlerin sel felaketinden en fazla etkilenen alanlar olduğunu kaydetti.

Dağılımda tekstil konfeksiyonun ağırlığı oluşturduğunu, ayrıca hava alanına yakın bölge olmasından dolayı antrepo, gümrükleme ve depolama hizmetleri veren firmaların da çok olduğunu belirten Yalçıntaş, bu nedenle söz konusu sektörlerin yaşanan sel felaketinden ciddi anlamda etkilenebileceğini ifade etti.

Murat Yalçıntaş, firmaların felaketten iki yönden etkileneceklerine dikkati çekerek, ”Doğrudan doğruya mal kayıpları var. Ben birçok üye ile konuştum. Bir çoğunun deposunu su basmış durumda, malları kullanılamaz halde. İşe zamanında gidememe, hiç çalışamama, nakliyatın, ihracatın, ithalatın yapılamaması, kazaların ve sağlık giderlerinin artması gibi sebepler de ayrıca bir zarar söz konusu” şeklinde konuştu.

İstanbul’un sel felaketinden gördüğü zarara ilişkin, ”Şu anki veriler, benim sabahtan beri yürüttüğüm temaslar neticesinde elde ettiğim rakam, ticari zararın, sadece mal kaybından dolayı oluşan zararın 80-90 milyon dolar civarında olduğu… Bu zarara ihracatı yapamama, malı teslim edememe, çalışamama gibi rakamlar dahil değil. Bunlar doğrudan doğruya mal kayıpları” bilgisini verdi.

Her şeyin başının tedbir olduğunun altını çizen Yalçıntaş, önümüzdeki günler için uygun tedbirlerin alınması durumunda bu derece büyük zararların olabileceğini tahmin etmediğini, ancak mutlaka engellenemeyecek bir takım zararların yaşanabileceğini söyledi.

Her ticari işletmenin kendine has, özel şartları bulunduğuna işaret eden Yalçıntaş, birçok üyeyle konuştuğunu, hepsinin iş yerlerinin başında olduğunu, suları ve depoları temizlemekle meşgul olduklarını, herkesin mücadelesini verdiğini kaydetti.