Savunma sanayide yerlilik oranı yüzde 60

Finans
İç pazara yönelik satışlarla son yıllarda ciddi büyüme kaydeden savunma sanayi, yeni dönemde hedefine yurt dışı pazarları koydu. Savunma ve havacılık sektörünün toplam performansının yüzde 90-95’...
EMOJİLE

İç pazara yönelik satışlarla son yıllarda ciddi büyüme kaydeden savunma sanayi, yeni dönemde hedefine yurt dışı pazarları koydu.

Savunma ve havacılık sektörünün toplam performansının yüzde 90-95’ini oluşturan 78 firmanın cirolarını değerlendiren Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği (SASAD) verilerine göre, sektörün geçen yılki toplam cirosu 5,1 milyar dolara ulaştı. Sektörün geçen yıl kişi başına cirosu ise 163 bin 273 dolar olurken, son 5 yılın ortalama büyüme oranı yıllık yüzde 21’e ulaştı.

Milli tank “Altay”, taarruz helikopteri “Atak”, kara ve deniz hedeflerine karşı kullanılan “SOM”, hava savunma füze sistemi “Hisar” ve orta ve uzun menzilli tanksavar füze sistemi “Mızrak” gibi başarılı projelere imza atan sektör, geçen yıl yurtdışı satışlardan 1 milyar 86 milyon dolar gelir sağladı. Sektörün geçen yılki ithalat miktarı ise 1 milyar 35 milyon dolar olarak gerçekleşti.

TSK’nın ihtiyaçlarının yurtiçinden karşılanma oranı 2003’te yüzde 25 düzeyindeyken, 2010’da yüzde 52’ye, geçen yıl da yüzde 60’lara yükseldi.

Büyüme ortalaması yüzde 21

Alt sektörler değerlendirildiğinde en yüksek ciroyu, elektronik-elektrik ve havacılık-uzay sektörleri elde etti.

Elektronik-elektrik alt sektöründe 1,45 milyar dolar, havacılık-uzay alt sektöründe 1,2 milyar dolar, kara araçları alt sektöründe 521 milyon dolar, deniz araçları alt sektöründe 298 milyon dolar, bilişim alt sektöründe 219 milyon dolar ciroya ulaşıldı.

Sektör uzmanlarına göre, savunma ve havacılık sektöründe son dönemde ortalama yüzde 21 gibi ciddi büyüme yakalandı. Bu büyümede, Savunma Sanayii Müsteşarlığının sektörle ilgili gelişme ve büyüme stratejileri ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin duyduğu güvenin çok fazla etkisi olduğu vurgulanıyor.

Gözünü ihracata dikti

Yıllık 5 milyar dolar seviyelerine gelen savunma sanayi hacminin bu gelişmesinde en büyük payı yurtiçi projeler alıyor. Fakat uzmanlara göre yurtiçi projelerinde hacimsel olarak bundan böyle büyük bir artış beklenmiyor. Bundan sonra belirleyici faktörün ihracat ve uluslararası işbirliği projeleri olacağı belirtilirken, uzmanlar, sektörün yurtiçi projelerden kazandığı deneyimi, ihracata aktaracağı tüm çalışmaların desteklenmesini istiyor. Böylece savunma sanayinin büyümesini sürdüreceği, yurtdışında da yurtiçindekine benzer bir başarıyı yakalamanın mümkün olacağı ifade ediliyor.