Paranın Patroniçelerinden Aile Bütçesi Sırları!

Finans
Kimisi yorumlarıyla ekonomiye damgasını vuruyor, kimisi aldığı kararlar ile şirketlerini zirveye taşıyor. Onlar ‘çocuk da yaparım kariyer de’ diyerek bankacılık, sigorta, leasing gibi fina...
EMOJİLE

Kimisi yorumlarıyla ekonomiye damgasını vuruyor, kimisi aldığı kararlar ile şirketlerini zirveye taşıyor. Onlar ‘çocuk da yaparım kariyer de’ diyerek bankacılık, sigorta, leasing gibi finansın çeşitli alanlarında zirveye koşan kadınlar. Kısaca; paranın prensesleri onlar… Paranın prenseslerine finansçı şapkalarını çıkarmadan ev ekonomisini idare etmenin sırlarını sorduk. Hepsi de ‘sıkı pazarlıkçı’ çıktı. İndirimli alışverişleri yakından takip eden ama körü körüne de alışveriş yapmayan paranın prensesleri, tasarruf konusunda ise oldukça duyarlı. Mutfak konusunda ise kimi değme aşçıya taş çıkartıyor, kimisi ise eşinden destek alıyor. İşte Türkiye ekonomisine yön veren kadın finansçılardan aile ekonomisini idare etmenin püf noktaları ve mutfak sırları:

EŞİM EN BÜYÜK DESTEKÇİM

İki çocuk sahibi olan Yapı Kredi Faktoring Genel Müdürü Nida Bektaş’a hem iş kadını hem anne olmanın zorluklarını sorduğumuzda eşinin en büyük destekçisi olduğunu dile getiriyor. Aile içerisinde kararların demokratik bir katılımla alındığını belirten Nida Bektaş, ‘Eşim serbest çalıştığı için bana büyük desteği var. Organizasyon tarafı bana ait. Ama çocuklarla ilgili acil bir şey olduğunda genellikle o rolü eşim üstlenir’ diyor. Bektaş, zamanının kısıtlı olmasından dolayı alışverişte ise evine yakın market ve mağazaları tercih ediyor. Nida Bektaş, indirimli alışverişleri de yakından takip ediyor.

TEKNOLOJİYE MERAKLI

Euler Hermes Türkiye CEO’su Özlem Özüner, alışverişte çok fazla zaman geçirmeyi sevmiyor. Moda oldu diye her yeni çıkanı almadığını, genellikle hep bildiği markalar ve mağazalardan alışveriş yapmayı tercih ettiğini anlatan Özüner, ‘Biraz fazla istikrarlıyım’ diyor. Kıyafetten ziyade teknoloji alışverişini seven Özlem Özüner, tasarrufu da unutmuyor. Özüner, bireysel emeklilik sistemine inandığını dile getiriyor.

Tasarruf etmeyi unutmayalım!

Alışverişi sevmeyen kadın yoktur. Generali Sigorta Genel Müdürü Mine Ayhan da öyle. ‘Vitrinlere bakınca insanın aklı kalıyor’ diyen Ayhan, taksitli alışverişlerin insanı cezbettiğini vurgularken, sigortacı kimliğiyle tasarruf etmenin önemine dikkat çekmeden de yapamıyor: ‘Türkiye’de her şey çok cazip. Alışveriş de yapmak lazım ama tasarruf yapmaya da özen göstermemiz gerekiyor. Alışveriş yapmak herkese büyük keyif veriyor ama tasarrufu da unutmamak gerekiyor.’

Mursaloğlu yemekte usta

İş Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Çağlan Mursaloğlu, ‘çocuk da yaparım kariyer de’ tezinin en güzel örneklerinden. Biri 2.5, diğeri 5 yaşında iki çocuk sahibi olan Mursaloğlu, yemek yapmayı çok seviyor. Farklı tadları karıştırıp yeni yemekler yapan Mursaloğlu, ‘İnsan tükettiği, pişirdiği, giydiği kıyafette de yaratıcılığını kullanmalı. Yaptığınız yemeğin içine bir baharat katarak tadını değiştirebilirsiniz. Veya sade bir kıyafeti bir takı ile şık hale getirebilirsiniz. Çocuklara kıyafet alırken büyük alıyorum. İçine kıvırıyorum seneye de giyebilsinler diye. Çocuklarımı da yetiştirirken onları bu bilinçle yetiştiriyorum’ diyor.

Gereksiz alımdan kaçınalım

Bilinçli bir tüketici olduğunu belirten Akbank Baş Ekonomisti Dr. Fatma Melek, ekonomist kimliği ile tüketicilere şu önerilerde bulundu: ‘Bilinçli bir tüketim yapmaları, tasarrufa önem vermeleri, en iyi ürünü en uygun fiyata almak, gerekli olmayan alımlardan kaçınmak. Mesela indirimli satışlar, taksitli kampanyalar var. Alışverişte bilinçli olmak lazım. Ben ufak taksitleri nasıl olsa öderim mantığıyla aşırı harcamadan kaçınmak lazım. Birçok ürünün taksiti üst üste geldiği zaman ödenmesi çok zor meblağ oluşturabiliyor.’

Pazarlık yapmayı çok seviyor

ATA Yatırım Baş Ekonomisti Nurhan Toğuç sıkı pazarlıkçı. Aşırı fiyat artıran esnafı mutlaka uyardığını belirten Toğuç, bir mala değerinden fazla para vermediğini belirtiyor. Sezon sonu indirimlerini takip eden Toğuç’un tüketicilere önemli bir uyarısı var: ‘Kredi oranları hala çok yüksek. Kredi kullanarak almak maliyeti artırıyor. Bunda sonraki süreçte kredi maliyetleri ilk çeyrekte özellikle artacak. O süreçte pek bir şey alınmamasını tavsiye ediyorum. Kredi faizleri bir miktar artacak.’

Zorunlu kalmadıkça taksite bulaşma

İş temposunun yoğunluğu nedeniyle alışverişe çok fazla zaman ayıramamaktan yakınan ING Bank Baş Ekonomisti Şengül Dağdeviren, indirimleri yakından takip ediyor. Planlama yapmayı sevmeyen Dağdeviren, zorunlu kalmadıkça alışverişte taksiti tercih etmiyor. Tasarrufa da vurgu yapan Dağdeviren, ‘Her bütçe kendine göre tasarruf yapabilir. Tüketim canlılık demek ancak geleceğini düşünerek hareket etmek çok önemli’ diyor.

Mutfağı eşine havale etmiş!

Yemek konusunda çok yetenekli olmadığını itiraf eden Anadolubank Genel Müdür Yardımcısı Sibel Akın, mutfak işini tamamen eşine havale etmiş! Eşi iskenderun’lu olan Akın, ‘Eşim yemek konusunda çok meraklı ve yetenekli.  O bölgenin farklı bir yemek kültürü var. Arap kültüründen Lübnan mutfağından etkilenen yemekleri var. Tatlı hariç mutfak tamamen eşimin kontrolü altında’ diyor. Akın, alışverişte ise indirim günlerine pek inanmıyor.

İndirimleri takip ediyor

Şu sıralar bebek heyecanı yaşayan UniCredit Menkul Değerler Baş Ekonomisti Güldem Atabay, mayıs ayında kızını kucağına almaya hazırlanıyor. Atabay, ‘Çok dolaşarak alışveriş yapan bir insan değilim. Hem zaman sorunu hem de insan belli bir yaşa gelince ne istediğini biliyor. Ama tabii indirim dönemlerinden alışveriş yapmaya, gıda konusunda ise kalite ve fiyatın mantıklı bir kombinasyonda olduğu yerlerden alışverişi tercih ediyor.

Akşam