Öğrencilerin karnı yazılımla doyacak

Finans
Son yıllarda bilişimde ciddi mesafe kaydeden ve onlarca iş koluna gelir arttırıcı modeller sunan yazılım sektörü, şimdi de üniversite öğrencilerinin karnını doyurabileceği bir ortamın oluşmasına katkı...
EMOJİLE

Son yıllarda bilişimde ciddi mesafe kaydeden ve onlarca iş koluna gelir arttırıcı modeller sunan yazılım sektörü, şimdi de üniversite öğrencilerinin karnını doyurabileceği bir ortamın oluşmasına katkı sağlıyor. Bir dönemler unutulmaya yüz tutan Ahi geleneğinin ‘Askıda Ekmek Var’ kampanyası artık Türkiye’nin birçok ilinde yeniden hayat bulurken, internet ortamına taşınan yardımlaşma örneklerinden ‘Askıda giysi’, ‘Askıdanevar.com’ uygulamasına son olarak ‘Yemek Askısı’ da eklendi. Öğrencilerin karnını ücretsiz doyurmasına imkan sağlayan bu projenin, fikir babaları ise 12 yaşındaki 7. sınıf öğrencisi Kerem Acer ile kardeşi Burak Acer.

SUSURLUK’TA YEDİKLERİ TOSTTAN İLHAM ALDILAR
Yenişafak’ın haberine göre,Susurluk’ta yedikleri tostun yarım kalması nedeniyle israf edildiğini fark eden girişimci kardeşler, yeterli parası olmayıp, karnını doyuramayan öğrencilerin var olduğunu düşünerek, ‘Yemek Askısı’ fikrini buldu. Şu an sadece Yıldız Teknik Üniversitesi’ndeki öğrencilerin ücretsiz olarak karnını doyurabildiği ‘Yemek Askısı” projesinin mantar panoyla başlayan hikayesi önümüzdeki dönemde farklı mecralarda da internet yazılımıyla geliştirilerek hayata geçirilecek. Bu proje için diğer üniversitelerden davet aldıklarını söyleyen Kerem Acer, “Birçok üniversite Yemek Askısı projemize destek veriyor. Girişimcilik konusunu anlatmam için üniversitelere çağırıyorlar. Bu projeyi tüm üniversitelerde hatta mahallelerde yaygınlaştırmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Öğrencilerin

10’A YAKIN RESTORANT ÜYE

Acer, “Yemek Askısı” projesinin içeriği hakkında ise şu bilgileri veriyor: “Yemek Askısı’na üye olan bir restoranta gidiyorsunuz. Örneğin; bir dürüm sipariş ediyorsunuz. Diğer siparişinizi de istediğiniz bir yemeği ya da kendi yediğinizin aynısını “Yemek Askısı” panosuna asıyorsunuz. Öğrenci gelip kimliğini gösteriyor ve panoya asılı olan yemeği seçip yiyebiliyor. Yıldız Teknik Üniversitesi’nde 25 bin öğrenci var. YTU Davutpaşa Kampüsünde buna üye 10’a yakın üye restorant var. Öğrenciler buradaki panoya asılı yemeği alıp yiyebiliyorlar. Restorantla sözleşme imzalıyoruz. Sizin panayo astığınız yemeğin aynısından restorantlar da asıyor. Kimse kimin ısmarladığını bilmiyor.”

YÜZDE 100 SPONSORLA 6 BİN ÖĞRENCİYE BEDAVA YEMEK

Kerem Acer, Yıldız Teknik Üniversitesi’nin yemek hanesinden 6 bin öğrencinin faydalandığına dikkat çekerek, şöyle devam ediyor: “Normalde 5,5 TL olan bir yemek üniversitenin fonundan ödendiği için öğrenci 2 TL’ye çok rahat yemek yiyebiliyor. 6 bin öğrencinin aylık toplam gideri yaklaşık 200 bin TL. Şu an bu proje ile yüzde 10’nun sponsorunu bulmuş durumdayız. Yüzde 100’ünü bulduğumuzda her gün 6 bin öğrenciye bedava yemek ısmarlayacağız. Projeye Rektör ve Teknopark Müdürü onaylayıp destek verdi.”

Öğrencilerin

MANTAR PANODAN YAZILIMA GİDEN YOL

Genç girişimciler Acer kardeşler, mantar pano ile hikayesi başlayan uygulamayı şu an internetten Türkiye’deki tüm öğrencilere yaymak için kolları sıvadı. Henüz başlangıç aşamasında olmasına rağmen yemekaskisi.com’dan isteyenlerin askıya yemek verebileceklerini belirten Kerem Acer, detayları ise şöyle ifade ediyor: “Askıda neler olduğunu görüp rezerve edebilecekler. Yakındaki anlaşmalı restorantları da görebileceksiniz. Sponsorlar da üye olup bu program üzerinde bağış yapabilecek. Hatta istediği öğrencinin mobil uygulamadan yemek masraflarını karşılayabilecekler.”

Öğrencilere artık yok yok

Öğrencilere yönelik projeler, hem aileleri hem de ihtiyacı olan gençleri mutlu ediyor. Örneğin; ‘Askıda Giysi’ projesiyle öğrencilerin kıyafet ihtiyacı karşılanıyor. Gençler kullanmadıkları kıyafetlerini temiz bir şekilde asarak diğer ihtiyaç sahiplerinin faydalanmasına imkan tanıyor. Öğrencilere karşılıksız yemek ve hizmet sağlamak için kurulan bir diğer proje de Askidanevar.com: Amacı üniversite öğrencilerine karşılıksız yemek, kıyafet, tiyatro bileti, kitap, yurtdışı stajı, dil kursu imkanı sağlamak. İlham kaynağını ise eski bir gelenek “askıda” uygulamasından alıyor.