Nabucco İçin Talep Sürüyor

Finans
Enerji Bakanı Taner Yıldız, yapımı planlanan Nabucco hattından taşınacak doğalgazın yüzde 15’ini almaya  yönelik taleplerinden vazgeçilmesinin söz konusu olmadığını, konunun halen tartışıld...
EMOJİLE

Enerji Bakanı Taner Yıldız, yapımı planlanan Nabucco hattından taşınacak doğalgazın yüzde 15’ini almaya  yönelik taleplerinden vazgeçilmesinin söz konusu olmadığını, konunun halen tartışıldığını söyledi.

Hazar kaynaklarını Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştırmayı hedefleyen Nabucco Projesi‘ni yürüten konsorsiyumun CEO’su Reinhard  Mitschek, geçen hafta Reuters’a yaptığı açıklamada, "Türk tarafının Nabucco‘dan yüzde 15’lik gaz isteği hükümetlerarası görüşmelerde  gündemde değil" demişti.
  
Enerji Bakanı Taner Yıldız, dün gece Kayseri’de gazetecilerin sorularını yanıtlarken, "Yüzde 15 pay talebimizin ortadan kalktığı doğru değil. Nabucco‘dan (Türkiye- Avusturya doğalgaz boru hattı) taşınacak doğalgazın yüzde 15’inin Türkiye’ye verilmesi konusunda talebimizden vazgeçmedik, halen tartışılıyor"  diyen Yıldız, prensip olarak Nabucco‘ya ilişkin anlaşmayı Haziran ayı içinde imzalamak istediklerini bildirdi.
  
Yıldız, başlangıçta hükümetlerarası, ardından da ülke geçiş anlaşmasının imzalanabileceğini belirtti.
  
Toplam 3,300 km uzunluğuna ulaşacak olan ve maliyeti 7.9 milyar euro olarak hesaplanan Nabucco projesinde, Botaş‘ın dışında  Almanya’dan RWE, Avusturya’dan OMV, Macaristan’dan MOL, Bulgaristan’dan Bulgargaz ve  Romanya’dan Transgaz şirketlerinin payı bulunuyor.

AZERİLERLE GÖRÜŞMEDE YENİ TEKLİFLER
Yıldız, dün Azeri enerji şirketi Socar’ın Başkanı Rövnag Abdullayev ile yaptığı görüşmenin ardından, Azerbaycan ile doğalgaz  müzakerelerinde yeni tekliflerin verildiğini ve haftaya kadar ekiplerin bunları değerlendireceğini bildirdi.
  
Türkiye’nin Azerbaycan’dan yıllık ek 8 milyar metreküp gaz alınması konusunda iki tarafın da birbirini desteklediğini kaydeden Yıldız, şunları  söyledi: "Yeni teklifler karşılıklı oluştu. Bizim verdiğimiz teklifi biraz daha düşünmek istediklerini, ondan sonra yanıt vereceklerini söylediler. Biz de  makul karşıladık, ama bir an önce sonuca ulaşılmasının her iki ülke için de bunun doğru olacağını ilettik. Önümüzdeki haftaya kadar karşılıklı  olarak ekipler teklifleri çalışacak. Bana göre, vakit kaybetmeden Şahdeniz I ve II’de kanaate varılmalı."
  
Mevcut Şah Deniz I boru hattından yılda 6 milyar metreküp civarında doğalgazın 1,000 metreküpünü uluslararası piyasanın altında  – 120  dolardan – alan Türkiye, ayrıca Şah Deniz II sahasında üretilecek gazdan iç tüketimde kullanmak üzere yıllık 8 milyar metreküp gaz talep ediyor.  Azerbaycan ise doğalgaz fiyatının artırılmasını ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya gaz taşınması konusundaki taleplerinin hayata geçirilmesini  istiyor.
  
Yetkililer, Azerbaycan’ın ile yapılan görüşmelerin olumlu geçtiğini ve anlaşmanın imzalanmasının önünde büyük bir engel bulunmadığını  vurguluyorlar.
  
Yıldız, Azerbaycan’dan Şah Deniz I sahasından alınacak gazın revizyonunun 15 Nisan 2008’den itibaren yapılacağını belirterek, "O zaman,  malum fiyatlar çok daha yüksekti. Petrolün 140 dolarlar olduğu zaman o hak doğuyor. Bizim ona bir itirazımız yok. Biz bir rakam verdik, cevabını  bekliyoruz" şeklinde konuştu.