Milyonlarca kişiye torba yasa müjdesi!

Finans
Çalışma hayatı ve sosyal güvenlik alanında önemli düzenlemeler için geri sayım başladı. Milyonlarca kişinin beklediği torba yasa tasarısı, önümüzdeki günlerde Meclis’e sunulacak. Bağ-Kur ve Gene...
EMOJİLE

Çalışma hayatı ve sosyal güvenlik alanında önemli düzenlemeler için geri sayım başladı. Milyonlarca kişinin beklediği torba yasa tasarısı, önümüzdeki günlerde Meclis’e sunulacak. Bağ-Kur ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçlularına af, emeklilik için yaşı bekleyenlere sağlık hizmeti, kamu çalışanlarına ve taşeron işçilere önemli haklar gelecek. Bu nedenle tasarı büyük bir heyecanla bekleniyor. 

25 BİN LİRA HARCAMIŞLAR 

Çalışma Bakanlığı’nca hazırlanan çok sayıda düzenlemenin yer alacağı torba yasa tasarısının detayları henüz açıklanmadı. Takvim’in haberine göre tasarı Meclis’e sevk edildiğinde tüm ayrıntıları belli olacak. Edinilen bilgiye göre; tasarıyla getirilen düzenlemeler şöyle: 

BAĞ-KUR’LUNUN BORCU SİLİNİYOR

BAĞ-KUR’a 24 ay ve daha fazla prim borcu olanlar, ister bu borçları yapılandıracak, ister hizmet süresiyle birlikte sildirecek. Borcu hizmet süresiyle birlikte silinenler, daha sonradan emeklilik için prim gün sayısına ihtiyaç duydukları takdirde, silinen süreden dilediği kadarını canlandırıp ödeyebilecek. Borcu yapılandırmak isteyenlere başvuru için belli bir süre verilecek. Bu sürede başvuranlar borcu taksitle ödeyebilecek. 

TAŞERON İŞÇİNİN ÇİLESİ BİTİYOR

Taşeron işçilerin maaş, izin, tazminat gibi sorunlarının çözümü için düğmeye basıldı. Yaklaşık 1.1 milyon taşeron işçiye yönelik önemli düzenlemeler yapılacak. Taşeron işçilerle sözleşmeler 3 yıldan kısa olmayacak. 

YAŞA TAKILANA SAĞLIK HİZMETİ

Emeklilik için yaşı bekleyen yaklaşık 5 milyon kişiye sağlık kolaylığı geliyor. Prim gün sayısı ve sigortalılık şartlarını tamamlayıp emeklilik için yaşı bekleyenler, işsiz kaldıklarında aylık 43 lira yatırarak sağlık hizmeti alabilecek. 

GSS BORCUNA AF

Gelir testine girdiği halde borcunu ödemeyen kişilerin faiz borcu silinecek. Borçlulara anaparayı taksitlerle ödeme imkanı sağlanacak. Gelir testine girmeyenlere belirli bir süre tanınacak. Bu kişilerin teste göre ödemesi gereken tutar belirlenecek. Gelir 357 liranın altında ise borçlar silinecek. Üzerindeyse gelire göre prim ödenecek. Böylece en yüksek limitten çıkarılan prim borcundan kurtulmak mümkün olacak, faiz borcu silinecek ve 1 yıl taksitlendirme imkanı getirilecek. 

KAMU ÇALIŞANLARI İÇİN 9 DÜZENLEME

Kamu çalışanlarıyla ilgili 9 maddelik düzenlemenin torba tasarının içinde Meclis’e sunulması bekleniyor. İşte 9 madde: Disiplin cezalarına af. Adaylıkta uyarma-kınama cezası alanların memuriyetten çıkışının engellenmesi. Özelleştirme nedeniyle araştırmacı olarak atanan müdür, genel müdür yrd, genel müdürün talebi halinde, kariyerlerine uygun kadroya atanması. Sümer Holding’teki sözleşmeli personelden işsizlik sigortası kesilmemesi. İMD’lerin ek ödemelerinin artması. Nöbetçi memurluğunun kalkması. Tapu kadastro çalışanlarının sorumluluğunun düzenlenmesi. Mahkeme çalışanlarına fazla çalışma ücreti verilmesi. İkramiye hesabında hizmet sınırın 35 olması.