Küçük Otomobillere Kriz Dopingi

Finans
İlk 4 ayda 2 bin 500 kişi C sınıfı yerine B sınıfı araçları tercih ederken, otomatik vites ve aile araçlarına olan ilgi artarak sürdü… Dünyayı etkisi altına alan ekonomik durgunluk, otomobil ter...
EMOJİLE

İlk 4 ayda 2 bin 500 kişi C sınıfı yerine B sınıfı araçları tercih ederken, otomatik vites ve aile araçlarına olan ilgi artarak sürdü…

Dünyayı etkisi altına alan ekonomik durgunluk, otomobil tercihlerini de etkilemeye başladı. Gerek yüksek akaryakıt fiyatları gerekse Türkiye’ye özgü yüksek vergilendirme tüketici ihtiyaçlarını ister istemez daha küçük otomobillere doğru yönlendiriyor. Petrol varil fiyatları 60 dolar seviyesinde seyretse de 95 oktan benzinin litre fiyatı 3.10 liranın üzerinde seyrediyor. Bu da demek oluyor ki 50 litrelik bir otomobilin deposunu tam olarak doldurabilmek için 160 lirayı gözden çıkarmak gerekli. Bunun bilincinde olan tüketiciler de farkındalıklarını satış rakamlarına en kısa sürede yansıtıyor. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerinden de bu rahatça anlaşılıyor.

C SINIFI B’YE KAYDI

ÖTV indiriminin rüzgarıyla mart ve nisanda satışlar beklenenin yaklaşık 2 katı kadar gerçekleşti. Bu iki katlık farka rağmen ODD verilerinde en çok dikkat çeken nokta üst segmentlerden aşağı doğru belirgin geçişler oldu. Öyle ki geçen yılın ilk 4 ayında 41 bin 820 adet C sınıfı otomobil satılırken bu yılın aynı döneminde bu rakam yüzde 6 azalarak 39 bin 301 olarak gerçekleşti. Yaklaşık 2 bin 500 araçlık bu kaybın B sınıfına geçtiği görülüyor.

 B sınıfında geçen yılın ilk 4 ayında 44 bin 881 araç satılmıştı. Bu yılın aynı döneminde de ise bu rakam 46 bin 238 adede ulaştı. Satışlarda görünen büyük sınıftan daha küçüğe doğru kayma eğilimi D ile E sınıfında da gözleniyor.

LÜKS SINIFTAKİ KAYIP 1300 ARAÇ

2008’in ilk 4 ayında 4 bin 200 olarak gerçekleşen E sınıfı satışları bu yılın aynı döneminde yüzde 31 gerileyerek 2 bin 900 olarak gerçekleşti. Buradaki talep daralmasıyla 1.6 litrelik motor seçenekleri de sunulan D sınıfında satışlar yükseldi. Geçen yılın ilk 4 ayında 11 bin 913 adet D sınıfı otomobil satılırken bu yıl 13 bin 869’a ulaştı. Başbakan Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde verdiği “ÖTV indirimine devam” sinyali ile 1.6 litre ve altındaki motor hacmine sahip otomobillere olan talep devam edecek gibi görünüyor. İndirimin cazibesiyle tüketicilerin büyük sınıftan daha küçük sınıfa geçişi devam edecek gibi görünüyor.

Aile araçlarına talep artıyor

Ülkemizde uzun yıllar boyunca hep geri planda kalan Station Wagon (SW) otomobiller, son yıllardaki gelişimini sürdürüyor. ODD verilerine göre ilk 4 ayda toplam 1918 adet SW araç satışı gerçekleştirildi. Bu rakam 1168 adet SW satılan geçen yılın ilk 4 ayına göre yüzde 64’lük bir artışa işaret ediyor.

Otomatik vitesin rahatlığını sevdik

Otomobil satışları küçük sınıfa yönelse de tüketicinin konfor ve rahatlık ihtiyacı değişmedi. İlk 4 aylık verilere göre ülkemizde satılan 1360 A sınıfı aracın 646’sı otomatik şanzımana sahip. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 174’lük bir artışa işaret ediyor. Yine B sınıfında da otomatik vitesli araçların sayısı 5 bin 603 adetten 6 bin 794’e ulaşmış durumda.

Gökhan KARA

www.bugün.com.tr