Kriz Zenginleri Fena Çarptı

Finans
2008’de dünyadaki zenginlerin sayısı 2005’in de altına indi. Krizin en önemli etkisi Çinlilerde görüldü. Çindeki milyarderler dünya sıralamasında İngilizleri geride bırakarak 4. sıraya yük...
EMOJİLE

2008’de dünyadaki zenginlerin sayısı 2005’in de altına indi. Krizin en önemli etkisi Çinlilerde görüldü. Çindeki milyarderler dünya sıralamasında İngilizleri geride bırakarak 4. sıraya yükseldi.

Küresel krizin sermaye sahipleri üzerindeki etkisi net şekilde ortaya çıktı. Merrill Lynch’in Dünya Varlık Raporu’na göre dünyadaki 1,5 milyon zenginin varlığı, 2008’de 1 milyon doların da altına indi. Rapora göre, servetleri 1 milyon dolar seviyesinde olan varlıklı kişiler (VK) nüfusu bir yıl öncesine göre yüzde 14,9 azaldı ve 30 milyon dolarlık servete sahip Ultra Varlıklı Kişiler (UVK) nüfusu da yüzde 24,6 eksildi. Nüfuslarındaki azalış paralelinde Varlıklı Kişilerin varlıkları da yüzde 19,5 oranında bir erimeyle 32,8 trilyon dolara geriledi. Bu benzeri görülmemiş düşüşler gerek varlıklı kişi sayısını ve bu kişilerin servetlerini 2005 yılsonundaki seviyenin de altına indirdi. Böylece 2006 ve 2007’deki iki yıllık güçlü büyüme bir anda eridi gitti. Rapor’da yer alan en çarpıcı noktalardan biri, piyasalardan darbe yiyen varlık kesimin tutku yatırımlarını arttırmasıydı. Zengin kesim özellikle mücevher, kıymetli taş, değerli saat, sanat koleksiyonu, lüks koleksiyon yatırımlarını krizde çok yükseltti. 2007’de varlık kesimin mücevher ve benzeri değerli ürünlere yaptığı yatırımların oranı yüzde 18’den yüzde 22’ye çıkarken, sanat koleksiyonlarına yaptığı yatırımların oranı yüzde 20’den yüzde 25’e yükseldi.

TÜRKLERİN SERVETİ 53 MİLYAR $ ERİDİ

Türkiye’deki Yüksek Varlıklı Kişi sayısı 2008 yılında yüzde 29,2 oranında azalarak 47,6 bin kişiden 33,7 bin kişiye düştü. Bu net değişimi, 2008 yılında GSYİH artış hızının azalarak yüzde 1,1’e düşmesi, İMKB piyasa değerinin yüzde 58,7 oranında azalması, konut fiyatlarının yüzde 15- yüzde 40 oranında azalması olumsuz yönde etkilerken, Merkez Bankası’nın dikkatli şekilde para politikasını gevşetebilmesi ve süregelen altyapı reformlarının rekabeti ve yabancı yatırımları teşvik etmesi olumlu yönde etkiledi.

ZENGİNLERİN YÜZDE 54’Ü ABD JAPONYA VE ALMANYA’DA…

Merrill Lynch‘ın araştırmasına göre Küresel varlıklı kişiler nüfusunun büyük bölümü halen Kuzey Amerika, Asya ve Avrupa gibi belirli bölgelerde yoğunlaşmış durumda. Listenin en tepesindeki 3 ülke ABD, Japonya ve Almanya, 2008 yılı itibariyle dünyadaki toplam Varlıklı Kişiler nüfusunun yüzde 54’üne sahip. Çin’in Varlıklı Kişiler nüfusu da İngiltere’ninkini geçerek dünyanın en büyük dördüncü varlıklı kişiler nüfusu oldu. Hong Kong’un Varlıklı Kişiler nüfusu da yüzde 61,3’lük küçülme oranıyla en büyük yüzde kaybına uğrayarak 37.000 kişiye indi.