Kriz İşsiz Bıraktı!

Finans
TİSK Temmuz ayı ekonomi bültenini yayınladı. Bültende, Türkiye ekonomisinin durgunluk içine girdiğinin artık kesinleştiği belirtilerek, Türkiye’nin II. Dünya Savaşı sonrası dönemin en önemli kri...
EMOJİLE

TİSK Temmuz ayı ekonomi bültenini yayınladı. Bültende, Türkiye ekonomisinin durgunluk içine girdiğinin artık kesinleştiği belirtilerek, Türkiye’nin II. Dünya Savaşı sonrası dönemin en önemli krizini yaşadığı kaydedildi. Daha önceki krizlerden farklı olarak ekonomide GSYH’daki küçülmenin yanında fiyatların da düştüğü ifade edilen bültende, şöyle denildi: “Bu durum önümüzdeki yıl ekonominin tekrar canlanmasını zorlaştıracak temel olgudur. Öte yandan, OECD Türkiye’deki işsizlik oranının, pozitif büyümeye geçilmesi beklenen gelecek yıl da yükselişini sürdürerek yüzde 16,4’e varacağını öngörmektedir. Kaldı ki, 2002-2007 döneminde yıllık ortalama yüzde 7 gibi yüksek bir büyüme hızıyla bile işsizliğin yüzde 10’un altına indirilemediği bilinmektedir. Dolayısıyla, işsizliğin yüzde 20 patikasına yükselmemesi için yurtiçi üretim ve istihdam dostu bir büyüme politikasına geçilmesi gerekmektedir.”

Yüzde 23,5 işsizlik oranı ile Güney Afrika işsizlikte dünyada ilk sırada yer alırken, yüzde 18,1 ile İspanya ikinci sırada, yüzde 17,4 ile Letonya üçüncü sırada yer aldı. Türkiye ise yüzde 14.9 ile işsizlikte dünya dördüncüsü oldu. İşsizlik oranlarında yüzde 2.1 ile Tayland, yüzde 2.9 ile Ukrayna, yüzde 3,1 ile Norveç son sıralarda yer aldı.