Kredi Notu Sorgulama Nasıl Yapılır?

Finans
Kredi Notu Öğrenme Kredi notu yahut KKB puanı, günümüzde gerek kredi alımlarında, gerekse araba kiralama hizmetlerinde kullanılan puanlama tipi olarak bilinmektedir. Bireyin bankacılık profilini ortay...
EMOJİLE

Kredi Notu Öğrenme

Kredi notu yahut KKB puanı, günümüzde gerek kredi alımlarında, gerekse araba kiralama hizmetlerinde kullanılan puanlama tipi olarak bilinmektedir. Bireyin bankacılık profilini ortaya dökerek, veriler dahilinde bir puanlama sistemi olan kredi notu; Kredi Kayıt Bürosu tarafından ortaya çıkarılmış ortak bir veri paylaşım havuzundan yararlanır. Kredi Kayıt Bürosu’na kayıtlı olan günümüzdeki pek çok banka ve şirket; bu havuzdan gerekli verileri alarak, size ürün satıp satmayacağına karar verebilir.

Günümüzde puan aralıklarının 0 ila 1700 arasında oluşturulduğu biliniyor ve bu bir renk kartelasına oturtulmuş görünüyor. Bu yazımızda, sizler için kredi notu sorgulama nasıl yapılır sorusuna cevap verecek; bunun yanında kredi notu sorgulamasında dikkat edilmesi gerekenleri de paylaşacağız.

Kredi Notu Nedir?

Kredi Kayıt Bürosu tarafından oluşturulan bir sistem olan Kredi Notu yahut KKB Puanı; ilk kez 90’lı yılların başında duyurulmuş ancak o dönemde pek fazla ilgiyle karşılanmamıştı. Günümüzde ise KKB aracılığı ile bütün büyük şirketlerin bu veri havuzundan yararlandığı ve bu veri havuzuna katıldığı görülüyor. Kısaca tanımlamak gerekirse; her şirket, müşteri profillerini ve geçmişlerini bu havuzda paylaşıyor. Sonrasında, siz herhangi bir şirketten yahut bankadan ürün almak istediğinizde; kuruluş KKB’ye kayıtlı bir yer ise profilinize, KKB puanınıza göz atabiliyor ve bu bağlamda size ürün satıp satmayacağına karar veriyor. Günümüzde KKB veri havuzuna kayıtlı olmayan pek az büyük şirket ve banka mevcut.

Kredi Notu Nasıl Öğrenilir?

Kredi notunuzu öğrenmenin pek çok yolu mevcut ancak en garanti yollardan bir tanesi, Kredi Kayıt Bürosu’nun bireysel müşteriler için sunduğu hizmeti Findeks. Resmi sitesi Findeks.com üzerinde hizmet veren proje, bireysel müşterilerin giriş yaparak kredi notlarını takip etmelerini sağlıyor. Aylık yahut yıllık abonelik üzerinden işleyen Findeks’te siz de kredi notunuzu bir defa öğrenmek yerine, dilediğiniz kadar öğrenebilir aynı zamanda güncelleme süreçlerini takip edebilirsiniz.

Bir defalığına öğrenme seçeneğinizin 4 TL olduğunu da belirtelim. Finansal hayatın burada, sloganı ile bireysel müşterilerin bankacılık profillerini ortaya çıkaran Findeks’in dışında, bankalardan yahut SMS yöntemiyle de kredi notu sorgulama yapılabiliyor ancak bunlar tek seferlik olduğundan, pek önerilmiyorlar.

Ücretsiz Kredi Notu Sorgulama

Türkiye’de ücretsiz kredi notu sorgulama adında sunulan pek çok uygulama mevcut ancak bunlar, herhangi bir biçimde doğru bilgi vermeyip aynı zamanda güvenilir olmayan uygulamalar. Bu sebepten, kişisel bilgilerinizi bu uygulamalara verip tabiri caizse çaldırmak yerine; sizlere tavsiyemiz bir seferliğine 4 TL vererek Findeks üzerinden sorgulama işlemi gerçekleştirmeniz. Sürekli çalıştığınız bir banka varsa, bu bankanın müşteri temsilcisinden de kredi notunuzu rica edebilirsiniz ve bazı banka şubelerinin tek seferlik kredi notu sorgulamalarından ücret almadığı bilinmektedir.

Yukarıdaki seçeneklerin dışında, ücretsiz kredi notu sorgulama imkanı sağlayan herhangi bir servise güvenmemeniz tavsiye edilir. Aksi durumda, sıkıntıya düşebilir ve bir anda kendinizi dolandırılmış olarak dahi bulabilirsiniz zira kredi notu sorgulama uygulamalarında sizi dolandıracak kadar nitelikli bilgiler vermek durumunda kalabilirsiniz.

Detaylı bilgi için: https://www.kredilog.com/kredi-notumu-ucretsiz-nasil-ogrenebilirim/

Bankalardan Kredi Notu Sorgulama

Tek seferlik kredi notu sorgulama yöntemlerinden biri olarak bankalardan kredi notu sorgulama yöntemini de KKB puanınızı öğrenmek için kullanabilirsiniz. Çalıştığınız bankanın herhangi bir şubesinden, internet şubesindeki seçeneklerden yahut müşteri hizmetleri numarasından kredi notu sorgulama talebinizi gerçekleştirmeniz çoğunlukla mümkündür ve bankanız size ücret dahilinde olumlu yanıt verebilir. Bazı bankaların internet şubelerinde kredi notu sorgulama sistemi bulunmadığı için, bu sorgulama işlemini müşteri hizmetlerini arayarak gerçekleştirebilirsiniz. Türkiye’deki her banka, kredi notu sorgulama sistemine sahiptir ve bu sorgulama işlemini ücret dahilinde müşterileri için kullanabilirler.