Kredi Kartına Müjde Gibi Af

Finans
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 31 Mayıs 2009 tarihi itibariyle kredi kartı borcu temerrüde düşmüş olan 1 milyon 301 bin kişiye yönelik bir borç ödeme düzenlemesi yapıldığını açıkladı.    B...
EMOJİLE

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 31 Mayıs 2009 tarihi itibariyle kredi kartı borcu temerrüde düşmüş olan 1 milyon 301 bin kişiye yönelik bir borç ödeme düzenlemesi yapıldığını açıkladı. 
 
Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Ali Babacan, 1 milyon 300 bin kart borçlusuna müjde niteliğinde bir düzenleme açıkladı. Temerrüde düşen kredi kartı borçları, bir kereye mahsus olmak üzere yeniden yapılandırılacak. Babacan, kredi kartı borcu bulunanların, kart borcunun oluştuğu tarihten itibaren bankaların mevduat faizinin 3 aylık ağırlıklı ortalaması baz alınarak ödenmesine olanak tanıyacaklarını söyledi.

Yani kredi kartı borçluları, borçları hangi tarih itibariyle gerçekleştiyse, bu tarihten itibaren belirlenen oranlarda borç ana para ve faizini yeniden yapılandırabilecek.
Bu bağlamda borçlarını yeniden yapılandıran borçlular, taksitle ödeme imkanına da sahip olacak.
Borcunu 6 ay taksitle ödemek isteyenler için yüzde 1.04, 12 ayda ödemek isteyenler için yüzde 1.08, 24 ayda ödemek isteyenler için yüzde 1.18, 36 ayda ödemek isteyenler için ise yüzde 1.26 faiz uygulanacak.

Babacan, verdiği bir örnekle yapılandırmayı şöyle özetledi:
1000 TL borcu olan bir kişi Ocak 2006 tarihinden bu yana borçluysa yüzde 5.5’lik gecikme faiziyle bu borç 2.980 TL’ye gelmiş durumda. Yapılandırma halinde bu tutar 1.502 TL’ye gelecek.
Bunu defaten ödeyen borçtan kurtulmuş olacak.
6 ay Taksitlendirmek isteyenler ise 1.562 TL ödeyecek.
36 ay ödemek isteyenler, ayda 52 TL ödeme ile borçtan kurtulacak.
Düzenleme bir defaya mahsus olacak ve bundan sonra yapılacak tüm düzenlemeler kredi kartı yasası kapsamında gerçekleştirilecek. Babacan, temerrüda düşen kart borçlarının yarısının 1.000 TL ve altındaki borçlar olduğunun da altını çizdi.

KART ÜCRETİNE SINIR

Bununla birlikte kredi kartlarında bankaların uyguladığı yıllık kart ücreti uygulamasına da sınırlama getiriliyor. Ali Babacan, kredi kartı yıllık kullanım ücretinin 3 bin 500 TL’ye kadar limitli kartlarda 35 TL, bu rakamın üzerindeki limitlerde ise limitin yüzde 1’i ile sınırlı olacağını açıkladı.

ASGARİ ÖDEME YETKİSİ BDDK’YA

Babacan, kredi kartlarına yönelik düzenlemenin bir diğer ayağının ise asgari ödeme tutarlarına ilişkin olduğunu açıkladı. Buna göre, BDDK‘ya asgari ödeme tutarının borç tutarının yüzde 10 ile yüzde 30’u arasında tutulmasına yönelik yetki verilecek. Ekonomik şartlar ve duruma bağlı olarak BDDK asgari ödeme tutarını bu bant dahilinde belirleyebilecek.