Kredi kartı harcamalarına bakanlık merceği

Finans
Banka Kredi Kartları Kanunu’nda öngörülen değişiklikle kredi kartı ve banka kartı harcama bilgileri, yeni teklife göre elektronik ortamda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardımlar Ge...
EMOJİLE

Banka Kredi Kartları Kanunu’nda öngörülen değişiklikle kredi kartı ve banka kartı harcama bilgileri, yeni teklife göre elektronik ortamda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü’ne aktarılması sağlanacak

TBMM Başkanlığına sunulan ‘Bazı Kanunlar ve KHK’lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na kişilerin sosyal yardım hak sahipliğinin tespiti ve gelir testi işlemleri için kredi kartı ve banka kartı harcama bilgilerinin aktarılmasının önü açılıyor. AK Parti Kayseri Milletvekili Ahmet Öksüzkaya ve 5 arkadaşı tarafından hazırlanan teklif, TBMM Başkanlığı’na dün gece sunuldu.

15 YILDA TAMAMLANACAK

Teklifte, Merkez Bankası Başkanı olabilmek için aranan koşullar, bundan böyle başkan yardımcıları için de aranması getirilirken, Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası ve Türkiye Emlak Bankası Hakkında Kanunu’nda değişiklik öngörülüyor. Teklifte, bankalardaki kamu paylarının tamamının satış işlemleri tamamlanana kadar bankalardaki kamu hisselerinin Hazine Müsteşarlığı tarafından temsil ve idare edilmesi hüküm altına alınması getiriliyor. Yeniden yapılandırma ve hisse satış işlemleri, kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren 15 yıl içinde tamamlanacak. Bakanlar Kurulu bu süreyi bir defaya mahsus olmak üzere yarısı kadar uzatabilecek.

HARCAMAYA BAKANLIK MERCEĞİ

Teklif ile Kredi Kartları Kanunu’nda öngörülen değişiklikle kredi kartı ve banka kartı harcama bilgileri, sosyal yardım hak sahipliğinin tespiti ve gelir testi işlemlerinde kullanılmak üzere elektronik ortamda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü’ne aktarılması sağlanıyor. Teklifle. Büyükşehir paylarına, akaryakıttan alınan ÖTV tutarları dahil edilmeyecek. Bu hüküm 1 Ocak 2013’te yürürlüğe girecek.

Bireyselde yüzde 10 vergi alınmayacak

Yeni bireysel emeklilik sisteminde bireysel emeklilik hesabına yapılan devlet katkılarından vergi alınmayacak. Bireysel emeklilik sisteminden 10 yıl süreyle prim ödeyerek ayrılanlar ile vefat, maluliyet veya tasfiye gibi zorunlu nedenlerle ayrılanlara ödenen irat tutarının yüzde 10’u ve tek primli yıllık gelir sigortalarından yapılan ödemelerin tamamı gelir vergisinden muaf tutulacak. Ayrıca, işverenler tarafından ücretliler adına bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payı, çalışanın brüt ücretinin yüzde 15’ine çıkarılıyor. İndirim konusu yapılacak prim ödemelerinin toplam tutarı, ödemenin yapıldığı ayda elde edilen ücretin yüzde 15’ini ve yıllık olarak asgari ücretin yıllık tutarını aşamayacak.

YeniŞafak