Kredi Kartı Aidatı Bilmeceye Döndü

Finans
874 bin kişiye ödeme kolaylığı sağlayan yeni kredi kartı düzenlemesinde aidatlar kafa karıştırdı. Yasa ile kartlardan eskisi gibi aidat alınacak ama bu hukuki dayanaktan yoksun olacak. Borcunu ödeyeme...
EMOJİLE

874 bin kişiye ödeme kolaylığı sağlayan yeni kredi kartı düzenlemesinde aidatlar kafa karıştırdı. Yasa ile kartlardan eskisi gibi aidat alınacak ama bu hukuki dayanaktan yoksun olacak.

Borcunu ödeyemeyen 874 bin kişiye ödeme kolaylığı sağlayan yeni kredi kartı düzenlemesi kafaları karıştırdı. Yasa Meclis’te görüşülürken son dakikada verilen önergeyle kredi kartlarından aidat alınmasını öngören madde çıkarıldı. Bazı tüketici dernekleri olayı zafer olarak nitelendirse de aslında 44 milyon kredi kartı sahibi açısından mevcut durumda bir değişiklik olmadı. Bir başka anlatımla bir karttan ortalama 40 TL aidat kazanan bankalar yaklaşık 1.8 milyar liralık kredi kartı aidat gelirinden mahrum kalmayacak. Kredi kartı borçlularına ödeme kolaylığı getiren yasa Meclis’e gelmeden önce en fazla tartışılan madde yıllık kart aidatıydı. Önerge öncesi düzenlemede kullanım limiti 3 bin 500 TL’ye kadar olan kredi kartlarından yıllık 35 TL’ye kadar, daha fazla tutarda limitli kartlarda ise limitin yüzde 1’ini geçmeyecek şekilde kart kullanım bedeli alınmasına imkân tanınıyordu. Milletvekillerinin büyük destek verdiği "kredi kartlarından aidat alınmasın" önerisi Ak Parti, CHP ve MHP vekillerinin verdiği önerge ile metinden çıkarılınca bazı örgütler kafer ilan etti ancak aslında mevcut duruma dönüş gerçekleşti. Mevcut uygulamada da bankalar sözleşmelere dayanarak yıllık kart kullanım bedeli alıyor. Banka hukukçuları tüketicilerin kart aidatı ödemeye devam edeceğini belirtiyor. Aidatların kalkması kesinlikle söz konusu olmadığını belirten avukatlara göre, tüketiciler, hakem heyeti veya tüketici mahkemesine başvurarak kart bedellerini geri isteyebilir. Yani temelde tüketiciler açısından değişen bir şey olmadı.

HERKESİN KAFASI KARIŞTI
"Aidat dönemi kapandı demek mümkün değil" diyen bir banka avukatı ise "Tüketicilerden kart bedeli alınmaya devam edecek. Tüketicilerin yeni yapacakları anlaşmaları dikkatli okuması şart" dedi. Tüketici Dernekleri milletvekillerinin bankalar tarafından baskı altına alındığını ve telefonla sürekli taciz edildiğini savunurken bankaların tüketiciler karşısında bir zafer daha kazandığını belirttiler. Tüketiciler Birliği Onursal Başkanı Bülent Deniz "Vekiller bankacılık lobisine boyun eğdi" görüşünü dile getirdi. Türkiye Bankalar Birliği Genel Sekreteri Ekrem Keskin ise bankaların baskı yaptığı iddialarını ise kesin bir dille reddetti. Keskin "Meclise baskı kimsenin haddi değildir. Bu tür söylemler bizi çok üzer" yorumunu yaptı.

TÜKETİCİ DERNEKLERİN KAFASINI KARIŞTIRDI
Yasa derneklerin kafasını karıştırdı. Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, "Kredi kartlarından yıllık kullanım bedeli alınmasından vazgeçilmesi tüketici örgütlerinin zaferidir" diyip muhalefet ve iktidar milletvekillerine teşekkür ederken Tüketiciler Birliği Onursal Başkanı Bülent Deniz ise "Tüketici kazanmadı tam tersine bu bankaların zaferi" dedi. Tüketici Derneği Yönetim Kurulu üyesi ve Finans Komitesi Başkanı Sefa Kabaalioğlu "Önerinin geri çekilmesi başarıdır. Aksi halde aidata yasal zemin hazırlanacaktı" yorumunda bulundu.

BANKALAR KARARA UYMAK DURUMUNDA
AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli: Kredi kartından aidat alınması fiilen kalktı. Yargıtay’ın da kredi kartlarından yıllık kullanım bedeli alınmayacağına yönelik kararı var. Bu kişiye ilişkin karar olduğu için içtihad değil. Ancak yargının bu konudaki kararı belli, bağlayıcı olacak. Herkes buna uymak durumunda. Bankalar yargı kararları çerçevesinde kredi kartlarından böyle bir tahsilât yapamayacağı için böyle bir düzenleme yapmak durumundaydık. Fiilen kredi kartlarından ücret alınamayacak, fiilen de içtihat haline gelmeli.

AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Yeni: Tüketicilerin istekleri üzerine kredi kartı ve limit artırma ücretini geri çektik. Ancak, kredi kartı ve kredi kullananlar sözleşme imzalarken dikkat etmek zorunda. Fiilen aidat alımı kalksa bile sözleşmede hüküm varsa banka alabilir. Herhangi bir komisyon ücreti adı altında alınabilir. Yargıtay’ın kararları var. Ancak insanlar 30-40 lira için mahkemeye gitmiyor.

CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu: Yasadan çıkarılan madde, halkımızı yanıltmasın. Ücret alınması yasaklanmadı, eskiden, sözleşmeden nasıl ücret alınıyorsa bankalar ücret almayı sürdürecek. İnsanlar 40-50 lira için yine mahkemeye gitmek zorunda kalacaklar.