Kıdem Tazminatına Dokunulmayacak

Finans
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, kıdem tazminatının kaldırılmasının söz konusu olmadığını söyledi. Dinçer, Sosyal Güvenlik Kurumu Toplantı Salonu’nda ekonomi ve çalışma hayatı muha...
EMOJİLE

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, kıdem tazminatının kaldırılmasının söz konusu olmadığını söyledi.

Dinçer, Sosyal Güvenlik Kurumu Toplantı Salonu’nda ekonomi ve çalışma hayatı muhabirleriyle bir araya geldi.

Sosyal güvenlikte ana felsefesi belirlenmiş, çerçevesi çizilmiş bir alanda çalışmaları sürdüreceklerini anlatan Dinçer, ana stratejinin doğru olması dolayısıyla işlerinin kolay olacağını düşündüğünü söyledi.

Bundan sonraki süreçte temel paradigmayı değiştirmeyeceklerini vurgulayan Dinçer, uygulamada karşılaşılan sorunlarla ilgili olarak sosyal güvenlik reformunda değişiklikler olabileceğini dile getirdi. Dinçer, ”Sosyal güvenlik alanında çok temel bir değişiklik öngörmüyorum” diye konuştu.

”KIDEM TAZMİNATINDA UZLAŞMA ARAYACAĞIM”

Bakan Dinçer, son günlerde ortaya çıkan kıdem tazminatı gündemini kendisinin oluşturmadığını, kendisi göreve gelmeden önce bu konunun Üçlü Danışma Kurulu gündemine alındığını anımsattı. Dinçer, ”Ben kıdem tazminatını gelir gelmez gündeme getirmiş değilim” dedi.

Bu konuda bir mutabakat sağlanması ve ”güle oynaya” bir karar verilmesini istediğini vurgulayan Dinçer, şunları kaydetti:

”Konuşmazsak, duvarlar örersek sorunu çözemeyiz. Ben sorunun varlığını kabul ediyorum. Çözüme ilişkin modeli konuşarak ortaya koyabiliriz. Kıdem tazminatının kaldırılması diye bir şey yok. Fon, tıpkı İşsizlik Fonu’nda olduğu gibi işten ayrılındığında belli bir tazminat ödenmesini garanti altına alıyor. Mevcut haklar aynen korunacak. Yeni katılanlarla ilgili düzenleme yapılacak. Devletin teminatı olacak.”
Dinçer, kıdem tazminatında yapılacak olası bir düzenleme için sosyal taraflarla uzlaşma arayacağını bildirdi.

Kıdem tazminatı konusunda kendisinin ortaya koyduğu bir model olmadığına işaret eden Dinçer, bu nedenle olası bir düzenleme için bir takvimden söz edilemeyeceğini, kendisinin de şu anda ”moderatör’ konumunda bulunduğunu söyledi.

Dinçer, sendikaların bu konuda izlenecek sürece dahil olmasının oluşabilecek yanlışlıkların önlenmesine imkan vereceğini belirterek, ”Şu andaki zamanlama işverenler için uygun ama işçiler açısından uygun değil” diye konuştu.

İşsizlik sigortasında sahiplik ölçülerinin başlangıçta zor olabileceğine ancak 3-5 yıl gibi bir dönemde bu kapsama milyonların girebileceğine işaret eden Dinçer, ”Popülist yaklaşımla hak sahipliği şartlarını gevşetirsek yarın bizi suçlayabilirsiniz. İşsizlik sigortasında oyunun tarafları belli ve kuralları bilinmekte” dedi.

YENİ İŞE ALIMLARDA DETAYLAR BELLİ OLDU      
  
Bu arada Başbakan Erdoğan’ın dün açıkladığı yeni pakette yer alan “toplum yararına çalışma programının” ayrıntıları da belli oldu.

Bakan Çelik’in  verdiği bilgiye göre, kendi illerinde hangi alanlarda kaç kişi çalıştırılacağına, İl İstihdam Kurulları karar verecek. İlgili ilin valiliği de ihale açarak “hizmet alımı” yoluyla işçi temin edecek.  Temizlik, ağaç dikimi gibi alanlarda faaliyet gösteren şirketler bu ihalelere girecek. Ancak şirketlerden “bu işe münhasır olarak işçi almaları” istenecek. Şirketlerin, mevcut işçileri kapsamda olmayacak.

Çalışanların her türlü sosyal güvenlik sorumluluğu ihaleye giren şirkette olacak. Bakan Dinçer, iki hafta önce valiliklere talimat vererek hangi alanda ne kadar çalışana ihtiyaçları olduğunun tespitini istediğini de kaydetti.

KISA SÜRELİ ÇALIŞANLARA DA SAĞLIK SİGORTASI

Çalışma Bakanı Dinçer, ayrıca kısa süreli çalışacak olanların da mutlaka sosyal güvenli kapsamına gireceklerini açıkladı.  Dinçer, “ilke olarak ‘yardım alan’ insan değil, hak kullanan insanlar olması için çalışıyoruz” diye konuştu.

MALİYET İKİ YIL İÇİN 1 MİLYAR 6 MİLYON TL

Çalışma Bakanı, Toplum Yararına Çalışma, Stajyer Eğitimi, İşgücü Eğitimi, Yeni İstihdama Prim Teşviği ve İş Kurma Eğitim olmak üzere 5 uygulamanın toplam maliyetini de açıkladı. Buna göre, 2009 ve 2010 için programların tümünün toplam maliyeti 1 milyar 6 milyon TL olarak hesaplandı. Dinçer’e göre, bunun 512 milyon TL’lik kısmı eğitim projeleri için zaten bütçede mevcut.