Kar Yağdı, Hamsi Kaçtı

Finans
Hamsinin en lezzetli olduğu zaman için söylenen ‘kar yağdı hamsinin kulağına kar suyu kaçtı’ sözünün tarihe karıştığını belirten balıkçılar, artık kar yağdığında hamsinin çıkmadığını belir...
EMOJİLE

Hamsinin en lezzetli olduğu zaman için söylenen ‘kar yağdı hamsinin kulağına kar suyu kaçtı’ sözünün tarihe karıştığını belirten balıkçılar, artık kar yağdığında hamsinin çıkmadığını belirtiyor.Hamsiye hasret kalan Karadeniz insanının bugünlerde aradığı ancak bulmadığı hamsiyi balıkçılar da deniz de arıyor. Özellikle Karadeniz insanı, hamsiyi yemek için kar yağmasını beklerken denizden gelen ‘hamsi kaçtı’ haberleri vatandaşın canını sıktı. Karadeniz’de lezzetli hamsinin yenme zamanı olarak bilinen Şubat ayında hamsiyi tezgâhlarda göremeyen vatandaşlar kendini istavritle avutuyor. Birkaç sene öncesine kadar bu aylarda denizden bol bol çıkan ve kilosu 2-3 lira arasında olan hamsiyi, şimdilerde bir alanının birde almayanın pişman olduğuna dikkat çeken Emir Balıkçılık çalışanı Mustafa Çabuk, Karadeniz’den kaçan hamsinin geri gelmesinin çok zor olduğunu belirtti.

Şu anda tezgâhlarda şoklu hamsinin satıldığını hatırlatan Çabuk, "Ama ara ara denizden çıkan hamsi de oluyor, fakat onun da kilosu yaklaşık 7 ile 10 lira arasında değişiyor. Fakir fukara için hamsi bu saatten sonra lüks balık sınıfında oluyor. Bugünün balık fiyatları bizi de utandırıyor, fiyatları söylemeye çekiniyoruz. Daha önce balık tezgâhındaki balıkların etiketlerine fiyatları yazardık, şimdi ise sadece hamsiye değil hiç birisine yazamıyoruz. Çünkü müşteri yüksek fiyatı görünce tezgâha gelmeyi bırakın yakından bile geçmez." dedi.

Balıkçı birisi olarak, vatandaşa bazı tavsiyelerde bulunan Mustafa Çabuk, eskiden olduğu gibi ‘kar yağınca kulağına kar suyu kaçacak, balık yağlanacak, lezzetlenecek o zaman alıp yiyeceğiz’ sözünün eskiden balığın bol olduğu zamanlar için geçerli olduğunu vurguladı. Kasım ve Aralık aylarında bol çıkan hamsinin kilosunun o zamanlar 1,5 liraya kadar düştüğünü kaydeden Çabuk, "O dönemde hamsiyi alıp yiyenler şanslı. Kar yağsın da öyle alalım diyenler, şimdi çok pişman çünkü alacak hamsi bulamıyorlar. Yaklaşık 3-4 senedir bu azalma gözle görülür şekilde olmaya başladı, bu sebeple Samsun’da hamsiyi bulduğun zaman alıp yiyeceksin. Aksi taktirde kar yağdığı zaman hamsi kaçar gider bu bölgeden. Bu saatten sonra hamsinin boyuna, fiyatına bakmadan denizden çıktığı zaman yenmesi taraftarıyım." diye konuştu.

Fiyatıyla rekor kıran bir diğer balığın Kalkan olduğunu söyleyen Mustafa Mıdık ise kilosu 100 lira olan Kalkan’ı alış fiyatının altında sattıklarını ifade etti.

Kalkanın kilosunun 2 hafta öncesine kadar 50-60 TL arasında olduğunu sözlerine ekleyen Mıdık, "Bu hafta balıkhanede toptan fiyatının kilosu yaklaşık 95 lira oldu. Bunun vatandaşa satışı 100 lira civarında oluyor. Biz de müşteriye fiyat söylerken tereddüt ediyoruz. Bu yüzden devamlı olan müşterilerimize Kalkan’ın kilosunu 100 lira demeye utandığımız için bize gelişinin altında bir fiyat veriyoruz. Kalkan balığının özel müşterileri oluyor, o kişi bu balığı yemeden duramıyor. Biz de bu müşterilerimizi kaçırmamak için pahalı olduğu dönemde 95 liraya aldığımız balığı 80 liradan müşteriyi memnun etmek için zararına veriyoruz. Diğer balıklarda ise İstavrit-8, Mezgit-18, Barbun-30, yerli Çinekop’un kilosu ise 25 liradan satılıyor." dedi.

Zaman