Kamu araçları otoyolda ücret ödemeyecek!

Finans
İtfaiye ve emniyet ekiplerinin otoyol ve köprülerde meydana gelen bir kazaya veya yanan bir araca ilk müdahalesinde saniyeler bile büyük önem taşıyor. Kaza yapan bir araçtaki yaralıyı çıkartmak ya da ...
EMOJİLE

İtfaiye ve emniyet ekiplerinin otoyol ve köprülerde meydana gelen bir kazaya veya yanan bir araca ilk müdahalesinde saniyeler bile büyük önem taşıyor. Kaza yapan bir araçtaki yaralıyı çıkartmak ya da yanan bir aracı söndürebilmek için hızlı hareket etmek zorunda kalan itfaiye ekibi veya güvenlik güçleri, bugüne kadar otoyol ve köprü ücreti ödüyordu.

Sadece 112 ambulanslarından ücret alınmıyordu. Kaçak geçişler nedeniyle pek çok kez ceza ödeyen itfaiye, emniyet, jandarma ve diğer kamu kurumları, araçlarına OGS ve KGS kartları almak zorunda kaldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi geçen yıl itfaiye araçlarının geçişi için 60 bin TL ödedi.

Ancak bundan böyle otoyol içindeki olaylara müdahale eden kamu araçlarından ücret alınmayacak.

Yeni yürürlüğe giren ‘Karayolları Genel Müdürlüğünün Sorumluluğu Altında Bulunan Otoyollar ile Erişme Kontrolünün Uygulandığı Karayollarında Geçiş Ücretlerinin Belirlenmesi ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik’ kapsamında, ücretli kara yolunun bakım ve işletmesinden sorumlu birimler ile trafik denetimi ve kara yolundaki asayişten sorumlu birimler, görev amacıyla ücretli kesime girmeleri halinde ücret ödemeyecek.

Ücretli kara yolunda meydana gelen trafik kazası, yangın ve benzeri olaylara müdahale için görevlendirilen itfaiye araçları, ambulanslar, sivil savunma araçları ve diğer görevli araçlar ücret vermeyecek. Otoyoldaki olaya müdahale eden kamu araçlarının plakaları, Karayolları ekiplerince belirlenerek ücretsiz geçişleri sağlanacak.

"ÜCRETİN KALDIRILMASI SAYESİNDE OLAYA DAHA SERİ MÜDAHALE EDİLEBİLECEK"

Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Ceyhun Tonguç Karakuş, konuyu çok güzel bir adım olarak değerlendirdi. Araçlarında KGS kullandıklarını ifade eden Karakuş, "OGS olunca sabit kalıyor. KGS olunca hangi araç giderse ona veriyorsunuz. Önceden KGS hiç yoktu. Araç sürücüsü ‘ben nasıl olsa yangına gidiyorum’ diye geçiyordu. Arkadan cezalar geliyordu. Biz bunları temizleyinceye kadar uğraştık. Ücret alınmaması bizim için avantaj. Bizim de bu yönde taleplerimiz olmuştu. Otoyolda trafik kazası oluyor, anız yangını olabiliyor. Gidiyorsunuz ücret olunca sıkıntılar çıkabiliyor." diye konuştu.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Başkanı Yusuf Çelebi ise uygulamanın memnuniyet verici olduğunu belirtti. "Biz otoyola trafik kazalarına ve yangınlara müdahale etmek için giriyoruz. Bunun için ücret ödüyorduk. Araçlarımızda OGS var. Bununla ilgili ufakta olsa sıkıntılar oluyordu." diyen Çelebi, şöyle devam etti: "Ücretin kaldırılması bizim için kolaylaştırıcı oldu. Kurumlar arası sorun yaşamayız. O ceza gelmedi, ödedik, ödemedik sorunu kalmayacak. Muhasebeleştirmek, kırtasiye masrafı artıyordu. Bunlar da ortadan kalkacak."

Sakarya Sivil Savunma Müdürlüğü Arama Kurtarma Birliği Müdürü Oktay Kurbanoğlu da olaylara müdahaleye giderken araçları için otoyol ücreti ödendiğini ifade ederek şunları söyledi: "Araçlarda OGS ve KGS var. Sürekli kullanmadığımız araçlarda KGS, acil olaylarda kullandığımız araçlarda ise OGS var. Ücret alınmayacak olması gayet güzel. Beklemeden geçiş yaparak olaya daha seri müdahale edebileceğiz. İyi bir uygulama."

Haber 7