İşte Krizin Sesi: Tak Tak Tak!

Finans
Modacılardan ikinci uyarı! Birkaç ay önce ‘Yüksek topuk akımı geri döndü. Kriz kapıda’ diyen tasarımcılar, 2009 için de umutsuz: Kadınlar bu yıl da 15 santim yüksekte! Dünya ‘Ekonomi...
EMOJİLE

Modacılardan ikinci uyarı! Birkaç ay önce ‘Yüksek topuk akımı geri döndü. Kriz kapıda’ diyen tasarımcılar, 2009 için de umutsuz: Kadınlar bu yıl da 15 santim yüksekte!

Dünya ‘Ekonomik kriz öngörülebilir miydi, öngörülemez miydi?’ sorusunu tartışırken, modacılardan kriz tahmini tuttu. Kadınların gittikçe yükselen topuklu ayakkabılarına bakan tasarımcılar, kara haberi aylar öncesinden vermişti: 1930’lardan beri yaşanan en büyük ekonomik gerileme dönemine girilecek.

Tıpkı 1980 ve 90’larda olduğu gibi kıyafetlerin git gide sadeleştiğini söyleyen uzmanlara göre, kadınlar bu sadeleşme akımına yüksek topuklarla direnç gösteriyor. Bu da çok açık bir kriz sinyali…

Modacıların 2009 uyarısı da iç açıcı değil: Kadınlar yüksek topuklardan yeni yılda da vazgeçmedi. Bu korkutucu akım ‘büyük depresyon’da bile bu kadar patlama yapmamıştı. Bu da umut kırıcı bir tablo.

SİYAH VE SADE

BÜYÜK ekonomik çalkantılar, modayı da belirliyor. Bu dönemlerde giysiler sadeleşiyor ve ‘siyah’ ön plana çıkıyor. Sözgelimi birçok stil oluşturucu, ‘Black is back’ (siyah döndü) sloganı ile çalışıyor. Bu akımın adı da ‘Recession chic’, yani ‘durgunluk şıklığı’… Audrey Hepburn’ün ‘Tiffany’de Kahvaltı’ filmindeki bu kostüm ise ‘durgunluk şıklığı’nın en ünlü örneği.