“İslami Ekonomi ve Finans 2015 Sempozyumu”

Finans
Lüksemburg Finans Okulu (Luxembourg School of Finance) Yarı Zamanlı İslami Finans Profesörü Murat Çizakça, ilk finansal araçlardan “esham”ın modern versiyonun hayata geçiril...
EMOJİLE

Lüksemburg Finans Okulu (Luxembourg School of Finance) Yarı Zamanlı İslami Finans Profesörü Murat Çizakça, ilk finansal araçlardan “esham”ın modern versiyonun hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek, “Bu katkı; özellikle devletin büyük yatırımlar yapması için bir fırsat ve ülkede şu anda çok düşük seviyelerde bulunan iç tasarruf meylinin artırılması konusunda önemli rol oynayabilir” dedi. 

Anadolu Ajansı’nın (AA) Medya Ortağı olduğu, Dünya Bankası Küresel İslami Finans Geliştirme Merkezi (GIFDC), Borsa İstanbul, İslam Kalkınma Bankası (IDB), İslami Araştırma ve Eğitim Merkezi (IRTI) ve Guidance Financial Group iş birliğiyle düzenlenen “İslami Ekonomi ve Finans 2015 Sempozyumu” ikinci gününde düzenlenen panellerle sürüyor.

Sempozyumda konuşan Çizakça, “Esham, devletin kamudan faizsiz borçlanmasını sağlayan muhtemelen ilk finansal araçtır. Osmanlı devleti 1775 yılında Rusya İmparatorluğu’na yüklü miktarda savaş tazminatı ödemek zorunda kalınca bu aracı geliştirmiştir” bilgisini verdi.

Çizakça, eshamın modernize edilebileceğini ve modern versiyonunun hem sürdürülebilir ekonomiyi hem de finansın tabana yayılmasını destekleyeceğini vurgulayarak, modernizasyon sürecinin Kuala Lumpur’daki Uluslararası İslami Finans Eğitim Merkezi’nde (International Centre for Education in Islamic Finance-INCEIF) farklı disiplinlerden gelen akademisyenlerle gerçekleştirilen 8 beyin fırtınası toplantısı sonucunda tamamlandığı bilgisini verdi.

Şu an yapılması gerekenin bu finansal aracın hayata geçirilmesi olduğunun altını çizen Çizakça, bu çalışmaların Osmanlı’nın, modern İslami finans ve ekonomiye katkısı olarak değerlendirilebileceğini belirtti.

Murat Çizakça, bu katkının; özellikle devletin büyük yatırımlar yapması için bir fırsat olduğuna ve ülkede şu anda çok düşük seviyelerde bulunan iç tasarruf meylinin artırılması konusunda önemli rol oynayacağına işaret ederek, “Dahası tüm orta sınıfların finans sistemine etkin katılımını sağlayabilir” değerlendirmesinde bulundu. 

Bu arada sempozyumda, “İslami Mikrofinans”, “Finansal Katılımda İslami Finansın Rolü”, “Paylaşılan Refah, Sosyal Yardımlaşma ve Kalkınmada İslami Finans’ın Rolü” ile “Paylaşılan Refah ve Finansta Risk Paylaşımı” konulu paneller de düzenlendi.

Söz konusu panellerde, INCEIF Maliye Profesörü ve Lisansüstü Eğitim Dairesi Başkanı Obiyatulla Ismath Bacha, Wakayama Üniversitesi İktisat Enstitüsü Maliye Profesörü Nabil Maghrebi, Durham Üniversitesi İşletme Fakültesi İslam Hukuku ve Finans Bölümü Şeriat Kurulu Başkanı Habib Ahmed, Singapur Ulusal Üniversitesi Ortadoğu Enstitüsü Misafir Araştırma Profesörü Clement Moore Henry, Nijerya Jaiz Bank Eğitim Başkanı Mizanur Rahman ile Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi İktisat Bölümü Doçenti Mustafa Ömer Muhammed söz aldı.