Isınmada Yeni Dönem

Finans
Enerji Verimliliği Yasası ile apartman sakinleri, yüzde 30 enerji tasarrufu sağlayan akıllı cihazları radyatörlerine takacak. Böylece, son aylarda doğalgaz ücretlerinden şikâyet edenler, ısındığ...
EMOJİLE

Enerji Verimliliği Yasası ile apartman sakinleri, yüzde 30 enerji tasarrufu sağlayan akıllı cihazları radyatörlerine takacak. Böylece, son aylarda doğalgaz ücretlerinden şikâyet edenler, ısındığı kadar fatura ödeyecek. Türkiye’de merkezî sistemle ısınan ve doğalgaz kullanan hane sayısının yaklaşık 1 milyon olduğunu belirten Alarko Carrier Genel Müdürü Önder Şahin, apartmanda ortak kazan yanacağını, ancak herkesin kullandığı ısı kadar para ödeyeceğini belirtti. Isı gider paylaşımında daireler, metrekareye göre değil, harcadığı yakıt miktarına göre değerlendirilecek.

Alman Techem firmasıyla yapılan işbirliğini duyuran, aynı zamanda ısı pay ölçer cihazlarının tanıtımını gerçekleştiren Alarko Carrier Genel Müdürü Önder Şahin, uygulanacak yeni teknoloji ile doğal kaynakların daha az tüketilmesine destek olunacağını bildirdi.

Şahin, Türkiye’de merkezî sistemle ısınan ve doğalgaz kullanan hane sayısının yaklaşık 1 milyon olduğunu ve bir o kadar da işyeri bulunduğunu hatırlatarak, ısı gider paylaşım hizmetini Avrupa’da 8 milyon haneye sunan Techem ile Türkiye pazarında önemli paya sahip olacaklarını belirtti. Dünyanın enerji verimliliğine odaklandığını, Türk tüketicilerine de enerjiyi verimli kullanacakları yöntemler sunmanın önemli olduğunun altını çizen Şahin, Alarko-Techem ısı gider paylaşım hizmetlerinin, hanelere ait ısı tüketim değerlerini, insan müdahalesinden uzak, hatasız ve uzaktan radyo frekanslı okuma imkânı sağladığını söyledi.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Radyatörlerdeki klasik vanaların yerine sıcaklık ayarı yapabilen termostatik vanalar takılıyor. Isı pay ölçer cihazı ise peteğin üzerine monte ediliyor.

Termostatik vananın üzerindeki sensörlar odanın sıcaklığını ölçüyor ve istenilen derece yakalandığında, radyatöre giden sıcak su otomatik olarak kesiliyor. Pay ölçer ise ne kadar harcama yapıldığı bilgilerini depoluyor. Sistemle istenilen oda istenilen sıcaklığa ayarlanabiliyor.

Mayıs 2007’de çıkan Enerji Verimliliği Yasası gereği hazırlanan yönetmeliğe göre bir odanın sıcaklığı 15 derecenin altına düşürülemiyor. Sistem, sıcaklığın 15 derecenin altına düşürülmesi halinde bilgi veriyor.

Sistem monte edildikten sonra çalışanlar, her ay binaya yakın bir yere gelip evin içine girmeden, radyo frekanslı okuma cihazları ile her dairenin harcama bilgilerini alıyor.

Gelen fatura buradan toplanan bilgiler ışığında değerlendiriliyor ve her daireye ayrı bir döküm gönderiliyor.