Isı pay ölçer ile ilgili tüm merak edilenler…

Finans
Merkezi sistemle ısınan binalarda bugüne kadar genellikle yakıt bedelleri metrekare üzerinden hesaplanıyordu. Yeni sistemde ise her radyatöre bir pay ölçer takılarak, tüketilen enerji miktarı üze...
EMOJİLE

Merkezi sistemle ısınan binalarda bugüne kadar genellikle yakıt bedelleri metrekare üzerinden hesaplanıyordu. Yeni sistemde ise her radyatöre bir pay ölçer takılarak, tüketilen enerji miktarı üzerinden ödenecek yakıt bedeli hesaplanıyor. Sistemin çalışması için binada bulunan tüm kalorifer peteklerine uzaktan okumalı ısı ölçüm ekipmanları ve oda sıcaklığını ayarlanan seviyede sabit tutan özel radyatör vanaları takılıyor. Isı pay ölçer cihazı ise peteğin üzerine monte ediliyor.

600 TL’den başlıyor

ISI pay ölçer sistemini uygulamak üzere yetkilendirilmiş şirket sayısı 27’yi buluyor. Sistemin kurulumu daire başına 600-1000 TL arasında değişiyor. Bir dairenin yıllık ortalama doğalgaz harcaması 1500 TL’ye ulaşırken, sistemi kullanan dairelerde, aynı konfor seviyesi yakalanarak, doğalgaz faturalarında yüzde 30’a varan tasarruflar sağlanabiliyor. Bu da sistemin kendisini 3 yıl içinde amorti etmesi anlamına geliyor.

İşte ısı pay ölçer ile merak ettiğiniz soru ve cevapları:

Isı payölçer nedir?

Isı payölçer her radyatöre monte edilerek dairenin bireysel bazdaki toplam ısı harcamalarının tespit edilmesini buna göre de gider paylaşımı yapılabilmesini sağlayan ısı sayacıdır.

Nerelerde kullanılır?
Yeni ya da eski , içinde kalorifer peteği bulunan tüm binalarda payölçer kullanılabilir.

Ne işe yarar?
Monte edildiği odanın ısıtılması için ne kadarlık bir enerji harcandığının tespitini sağlar, böylece de adaletli bir faturalandırma yapılabilir. Termostatik vanaların da kullanılması durumunda % 30’a varan yakıt tasarrufu sağlar.

Isı payölçer sisteminin kombiden farkı nedir?

Isı pay ölçerli merkezi sistemlerde her daire en az 15 °C’ sıcaklıkta tutulmak zorundadır. Bu sıcaklıktan sonra, herkes istediği kadar ısınır ve ısındığı kadar öder. Kombili binada alt veya üst katınızdaki daire kombisini kullanmadığı durumlarda dairenizi ısıtmanız daha zorlaşacağından dolayı siz daha çok ödersiniz. Isı payölçerli sistemlerde ısıtma sistemi için daireye gaz girmez. Kombinin bakımı, arızası vs.. sıkıntıları olabilmektedir.

Radyatörlerim kapalı olsa da para öder miyim?

Isı payölçerli sistemlerde radyatörlerinizi tamamen kapatamazsınız. Yönetmeliğe göre evin sıcaklığı 15°C altına düşürülemez. Önceki sorunun cevabında da belirttiğimiz gibi bu zorunluluğun amacı, daireler arasında haksız ısı geçişine engel olmaktır. Ayrıca giriş, merdivenler vs.. gibi ortak alanların ısıtılmasından gelen bir pay da, dairelerin bireysel ısınma giderlerine ilave edilir.

Bir daireye kaç tane takılır?

Eski yeni tip fark etmeksizin daire içinde bulunan her peteğe bir adet pay ölçer takılır. Cihaz montajı teknik ekiplerce kolaylıkla yapılır.

Nasıl çalışır?

Pay ölçer cihazı, peteğin ve odanın sıcaklığını ayrı ayrı ölçer. Aradaki ısı farkına göre tüketim hesaplar.

Isı pay ölçer sisteminin merkezi sistemle ısınan konutlarda zorunlu olarak devreye sokulmasındaki amaç ne?

Sistem, ‘kullandığın kadar öde’ prensibine dayanıyor. Hedefi ise ev sahibi ya da kiracıların yakıt bedellerini adil olarak ödemelerini sağlamak. Bu yolla Türkiye’de ısınma amaçlı kullanılan enerjiden yüzde 40 tasarruf sağlanması hedefleniyor. Yasa, sisteme geçmeyen apartman sakinlerine de yakıt aidatına itiraz etme hakkı getiriyor.

27 farklı marka arasında tercih yaparken hangi özelliklere dikkat edilmeli?

Isı pay ölçer cihazları, en az 20 yıl kullanılabilecek bir ölçüm ekipmanı. Bunlar elektronik cihazlar. Her elektronik cihazda olduğu gibi ısı pay ölçer cihazında da kullanım ömrü süresince teknik desteğe ve yedek parçalara ihtiyaç duyulabileceği göz önünde bulundurulmalı. Bu neden cihazı pazarlayan firmaların güvenilir olmasına dikkat edilmeli. Vur-kaççı olanlardan kaçınılmalı.

Alınacak cihazlarda hangi özelliklere dikkat etmek gerekiyor?

Isı pay ölçer cihazları elektronik kol saatleri gibidir. Nasıl saatin pili bittiğinde saat çöpe atılmıyorsa, ısı pay ölçer cihazının da pili bittiğinde çöpe atılmaması gerekiyor. Bu nedenle pili kolayca değişebilen ürünleri seçmekte yarar var.

Cihaz tercih ederken dekoratif amaçla renk faktörünü ön plana çıkartmak doğru olur mu?

Cihaz alırken radyatörün rengine uygun tercih yapılabilir. Ancak, beyaz renkli ürünlerin zamanla sararabileceğini göz ardı etmemeniz gerekir. Çünkü, ısı pay ölçer cihazlar radyatörlerin üzerine taklan ve sıcak bir yüzeyde ölçüm yapan ürünler. Bu ürün beyaz plastikten imal edilmişse, zamanla radyatör üzerinde sarı bir lekeye görünü oluşturabileceğini unutmamak gerekir.

Isı pay ölçer, radyatörlere monte edilen bir ürün. Yerden ya da tavandan ısıtma sistemli konutlarda uygulama nasıl oluyor?

Merkezi sistemle ısınan bazı konutlarda radyatör yerine yerden ya da tavandan ısıtma sistemleri bulunabiliyor. Bu tip konutlarda radyatör olmadığı için ölçüm tek bir noktadan yapılabiliyor. Bunun için de ısı pay ölçer, sadece daire ya da konutun girişine takılabiliyor. Konut sahibi, ısı ayarını bu cihaz üzerinden yapabiliyor.

Pay ölçerlerin binalara montajı ne kadar zamanda tamamlanıyor ve ne gibi işlemler yapılıyor?

Isı pay ölçer cihazların 60 ile 80 dairelik bir apartmanda montajı profesyonel ekipler tarafından yapılırsa 1 günde tamamlanabiliyor. Montajın hızlı ve kaliteli bir şekilde yapılması, binada ustaların günlerce dolanşmasını, daire sakilerinin de günlerce evlerinde esir kalmasını önlüyor. Isı pay ölçer termostatik radyatör vanası ile birlikte set olarak takılmaktadır. Termostatik vana takılabilmesi için binalarda bulunan eski radyatör vanaları sökülerek yerlerine termostatik vanalar takılıyor. Söz konusu vana değişimi sırasında binada bulunan tesisatın tamamen boşaltılmış olması gerekiyor. 6 petekli bir Dairede montaj 20 dk kadar sürmektedir. Montajın ardından daire sahibine büyük bir temizlik yükü doğmamaktadır. Ayrıca, montaj sırasında her dairede bir daire sahibi veya temsilcisinin de bulunması gerekiyor.

Yanlış ya da özensiz montaj yüzünden sorun yaşanabiliyor mu?

Radyatörlere takılan yeni vanalar tesisata su verilmesiyle birlikte damlatma veya akıtma yapabiliyor. Bu durumlarda binada mutlaka sızdırmazlık testi yapılması gerekiyor. Her vananın altına bir kap, koyup bu kabı da en az 2 gün tutmakta fayda var. Ayrıca, montaj ekibinin oluşacak sızdırmaları gidermekle sorumlu olduğunu da unutmayın.

Hürriyet/ısıpayölçerin.com