İş Dünyası da Katsayıya Sevindi

Finans
Üniversiteye girişte meslek liselileri mağdur eden katsayı uygulamasının kaldırılmasına iş dünyasından büyük destek geldi. Koç ve Zorlu Holding başta olmak üzere büyük şirketlerin nitelikli eleman iht...
EMOJİLE

Üniversiteye girişte meslek liselileri mağdur eden katsayı uygulamasının kaldırılmasına iş dünyasından büyük destek geldi. Koç ve Zorlu Holding başta olmak üzere büyük şirketlerin nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak için sürekli gündeme getirdiği katsayı probleminin aşılması, sektörde memnuniyetle karşılandı. 
 
Farklı katsayı uygulaması ile Türk sanayisinin 20 yıl geriye gittiğine dikkat çeken patronlar ve sivil toplum temsilcileri, son kararın bu gidişi durdurduğu görüşünde birleşti. Sanayi ve hizmet sektörünün yıllardır sıkıntısını çektiği nitelikli eleman ihtiyacının artık meslek liselerinden karşılanabileceğini belirten iş adamları, aynı zamanda gençlerin işsizlik sorununun da çözüleceğini vurguladı. Patronların önümüzdeki sürece ilişkin değerlendirmeleri özetle şöyle: "Türk sanayisinin nihayet önü açıldı. Küresel krizden sonraki süreçte nitelikli elemana sahip Türkiye ekonomisi daha iyi yerlere gelebilir. Bu karar, nitelikli personel arayan yabancı yatırımcının da önünü açar."

Meslek liselerinin önündeki ‘katsayı’ engelinin kaldırılmasını olumlu karşılayan İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş, meslekî ve teknik eğitimin önünün açılacağını ifade ederek, artık nitelikli ara eleman sıkıntısı çekmeyeceklerini vurguladı. YÖK‘ün Türkiye ekonomisinin geleceğini belirlemede en önemli unsur olan meslekî eğitimin önündeki en büyük engeli kaldırdığına dikkat çeken Yalçıntaş, "Gençlerimiz artık üniversite sınavlarında puan kaybı endişesi taşımadan meslek liselerine gidebilecek. Böylece sanayimizin hayati ihtiyaç duyduğu nitelikli ara eleman ihtiyacı da daha sağlıklı bir şekilde karşılanabilecek." dedi.

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, kararı destekleyerek, bundan sonraki süreçte hem işsiz kalma sorununun ortadan kalkacağını hem de sanayinin vasıflı eleman ihtiyacını karşılayacağını söyledi. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan da 28 Şubat sürecinde getirilen uygulama sebebiyle iş dünyasının ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman istihdamı hususunda büyük bir boşluk oluştuğunu hatırlatarak, "Bir mesleksizler ordusu meydana getirmiştir. YÖK, meslekî eğitimi bitirme noktasına getiren katsayısı eşitsizliğini kaldırıp, ‘tek katsayı’ sistemini tekrar uygulamaya koyarak büyük bir hatadan döndü." diye konuştu.

HAK YERİNİ BULDU

Hak-İş Başkanı Salim Uslu, değişikliği, "Hak yerini buldu. İşletmeler kaliteli eleman bulma sıkıntısını aşacak. Üretim ve rekabette öne geçeceğiz." sözleriyle yorumladı. İşletmelerin kaliteli eleman bulma sıkıntısını aşacaklarına işaret eden Uslu, şunları kaydetti: "Daha özgürlükçü bir eğitim anlayışıyla meslek liselerine rağbet artacak. Sanayinin bel kemiği olan yetişmiş teknik eleman sorunu meslek liselerine müracaatların artmasıyla çözülecek. 1-2 yıl içinde meslek eğitimi almış gençler Türkiye’yi hem üretim hem rekabette öne çıkaracak."

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu Başkanı Celal Beysel, katsayı değişikliğinin, meslek lisesi reformunun önünü açtığını dile getirdi. Meslek liselerinde verilen eğitimin kalitesinin artırılması için müfredatın hızla değişen süreçlere ve taleplere ayak uydurabilecek kadar esnek bir yapıya kavuşturulması gerektiğinin altını çizdi.

MURAT YALÇINTAŞ: YÖK, büyük bir adaletsizliği ortadan kaldırdı
Türkiye’nin insan kaynağı planlaması açısından çok önemli bir adım. YÖK, büyük bir adaletsizliği ortadan kaldırdı. Meslekî ve teknik eğitimin önünü açarak iş dünyasının sesine kulak verdi. Değişiklik, genç işsiz oranını da düşürecek. Küresel krizin yaşandığı dönemde gerçekleşen düzenleme, sanayi ve iş dünyasına nefes aldıracak.

ÖMER CİHAD VARDAN: Meslekî eğitim reformu için önemli bir adım
Ülkemizin eğitim sistemini sıkıntıya sokan katsayı probleminin çözülmesi, meslekî eğitim reformunun gerçekleşmesine ilişkin önemli bir adım. Karar sayesinde, Türkiye’de meslekî eğitime verilen önem artacak ve sanayimizin nitelikli işgücü bulma sıkıntısı ortadan kalkacak. Türkiye’nin AB üyeliği sürecinde eğitim alanında attığı adımlara da katkı sağlanacak.

AHMET NAZİF ZORLU: Sanayiye nitelikli personel imkânı doğdu
Katsayı uygulamasının kaldırılması, son derece yerinde, iyi bir karar. Bugün gelinen nokta itibarıyla meslek liselerinin sayısının daha da çoğaltılması gerekiyor. Düz lise ile meslek lisesi arasındaki ayırım birçok kişiyi işsiz bıraktı. Artık gençlerin hem işsiz kalma sorunu ortadan kalkacak hem de Türk sanayisi için nitelikli personel imkânı doğmuş olacak.

TUSKON Başkanı Rızanur Meral: Kriz sonrası atılım hamlesi olacak
Türk sanayisi, katsayı kararı ile 20 yıl birden geriye gitmişti. İş dünyası adına yüz karası idi. Şimdi çok iyi bir fırsat ortaya çıktı. Kriz sonrasındaki yeniden atılma hamlesi yapacak olan Türkiye’nin teknik personel ihtiyacının karşılanmasında önemli faydalar sağlanacak. Aradan geçen sürede teknik eleman sıkıntısı sebebiyle maliyetler yükseldiği için yatırımcılar yurtdışına kaçabiliyordu. Yeni teşvik sistemi ile birlikte yabancı yatırımcıların bundan sonra yönü Türkiye’ye dönecek.

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu: Kaliteli eleman bulma şansı arttı
Bu durum zaten haksızlıktı. Hakkı olan hakkını aldı sadece. Meslek liseleri 6-7 yıldır hep geriye gidiyordu. Kimse meslek lisesine çocuğunu göndermek istemiyordu. Herkes düz liseye gittiği için üniversitelerde yığılma oluyordu. Üniversiteyi kazanamayanlar da boşta kalıyordu. Bundan sonra süreç daha farklı ve iyi olacak. Artık reel sektör için daha kaliteli personel bulma şansımız daha fazla. Bu durum Türk sanayisinin kalkınmasına da büyük katkı sağlayacak.

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir: Artık kaynakçı, tornacı bulunacak
Katsayı uygulanması Türkiye’nin önünü tıkamıştı. Gelişmiş ülkelerde meslek lisesi oranı yüzde 50’den başlayıp yüzde 60-70’e kadar çıkıyor. Türkiye’ye geçmişte alınan bu karar ile en büyük kötülüğü yaptılar. Hem öğretmen hem de öğrenci kalitesi azaldı. Şimdi büyük bir haksızlık ve adaletsizliğin önüne geçildi. Birçok firma sahibi sanat okulu kökenlidir. Katsayı ile yeni işadamlarının da önü kesilmişti. Artık sanayici aradığı kaynakçı, tornacıyı daha rahat bulacak.