İngiltere İslami tahvil çıkarmaya hazırlanıyor

Finans
Cameron, Londra’daki Dünya İslami Ekonomik Forumu’nda, Londra Borsası’nda yeni İslami endeks için planlarını açıklayacak. Amaç, hangi şirketlerin İslami ölçütlere uyduğunu netleştire...
EMOJİLE

Cameron, Londra’daki Dünya İslami Ekonomik Forumu’nda, Londra Borsası’nda yeni İslami endeks için planlarını açıklayacak.

Amaç, hangi şirketlerin İslami ölçütlere uyduğunu netleştirerek, daha fazla Müslüman yatırımcı çekmek.

İslam kurallarına göre faiz haram. Kazancın kaynağı faize değil, ticaret veya iş faaliyetlerine dayanmalı.

Kumar veya alkol gibi Şeriata göre yasak etkinliler de kazanç kapısı olmamalı.

“İngiltere için fırsat”

Cameron İslami finansın İngiltere’nin finansal hizmetler sektörü için iyi bir fırsat olduğuna inanıyor.

İslami yatırımlar son yedi yılda %150 arttı.

Bu yatırımların gelecek yıl 2 trilyon dolar civarında olması bekleniyor.

Cameron’un Forum’daki delegelere “Ben Londra’nın sadece Batı dünyasında İslami finansın başkenti olmasını değil, Londra’nın Dubai’nin yanında, dünyanın herhangi bir yerindeki İslami finans merkezlerinden biri olmasını istiyorum.” demesi bekleniyor.

Cameron “Bazı ülkeler içe kapanıktır, dış dünyaya kapılarını kaparlar ve dünyadaki değişimin gelecekteki başarıyı etkilediğini görmezden gelirler. İngiltere bu hatayı yapmayacaktır” diyecek.

İngiltere Hazinesi önümüzdeki yıl 200 milyon sterlin değerinde, ‘sukuk’ olarak da anılan bir İslami tahvil türünü piyasaya sürmeyi planlıyor.

Bu tahvil, İslami finans ilkelerine uygun olarak, faizsiz şekilde, somut bir varlık ya da hizmetten sabit bir gelir getirecek şekilde yapılandırılacak.