IMF’yle İki Madde de Sorun Var

Finans
Uluslararası Para Fonu’yla 8 Ocak’tan bu yana sürdürülen görüşmelerde önemli bir noktaya gelindi, ancak IMF’nin ortaya attığı yeni maddeler rahatsızlık yarattı.  Başbakan Tayyip...
EMOJİLE

Uluslararası Para Fonu’yla 8 Ocak’tan bu yana sürdürülen görüşmelerde önemli bir noktaya gelindi, ancak IMF’nin ortaya attığı yeni maddeler rahatsızlık yarattı. 

Başbakan Tayyip Erdoğan, IMF’nin görüşmelerde iki yeni konu ortaya attığını, bunu inceleyeceklerini kaydetti.

Erdoğan, “Nerdeyse bitme noktasında yeni maddeler gelince rahatsız olduk. IMF’nin istediği şekilde halletmemiz mümkün değil” dedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan, IMF Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky ile dün gece yapılan görüşmeye ilişkin olarak, “IMF ile görüşmelerde çözüme yönelik yaklaşım var” değerlendirmesini yapmıştı.

Davos’ta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, “Kapsamlı görüşmelerimiz dün nasıl devam ettiyse kendisi de arkadaşlarıyla, sayın başkanla döner dönmez görüşecekler. İrtibat halinde olacağız. Ben görüşmenin çok çok faydalı olduğuna inanıyorum. Olumsuz bir neticenin olmadığını gördük. Temenni ediyorum ki kısa zamanda neticeye ulaşılır” dedi.

IMF’NİN KENDİ KARARI

Erdoğan, 10 gün sonra IMF ile bir anlaşmanın söz konusu olup olmayacağına ilişkin soruyu yanıtlarken, “Onlar bu arada çalışmayı yapacaklar. Ondan sonra dönüp çalışmalar bırakıldığı yerden devam edecek” dedi. Erdoğan, 10 günden önce anlaşma olup olmayacağının IMF’nin kendi kararı olduğunu söyledi.

“Tıkanan noktalar neler?” sorusuna Erdoğan, “Daha önce belirlenenler vardı. Daha sonra gelişmeler oldu. O gelişmeler üzerinde durduk dün akşam. Şu anda aramızda kalması gereken bir konuyu açıklamam doğru olmaz” yanıtını verdi.

BORCUMUZ SORUN DEĞİL

Başbakan Erdoğan, “Türkiye’nin borcunun mahsuplaşılması, ondan sonra yeni bir kredi sağlanması mı gündemde?” sorusu üzerine ise “Hayır, hiç öyle bir sorun yok. Öyle bir sorunu zaten biz rahat aşarız. Bizim zaten mevcut borcumuz 8.7 milyar dolar. Bu bizim için problem değil” diye konuştu.

ŞİMŞEK: ÖNEMLİ NOKTAYA GELDİK

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek de, IMF ile müzakerelerde önemli noktaya gelindiğini ve sonuç için çalışmaların devam edeceğini söyledi. IMF heyetinin Türkiye’den ayrıldığını ifade eden Şimşek, Lipsky ile gerçekleştirilen görüşmelerde temel noktalar üzerinde değerlendirme yaptıklarını kaydetti.

Lipsky de, "Çok kapsamlı bir görüşme yaptık, görüşmelere 10 gün ara verdik" diye konuştu.