Hükümet Nükleerde Kararlı

Finans
Güler, Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi (STEAM) tarafından İstanbul’da düzenlenen ”Türkiye’de Güneş Enerjisi” ana temalı, Uluslararası Enerji Arenası sırasında ga...
EMOJİLE

Güler, Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi (STEAM) tarafından İstanbul’da düzenlenen ”Türkiye’de Güneş Enerjisi” ana temalı, Uluslararası Enerji Arenası sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Türkiye’de yenilenebilir enerjiye büyük bir talep olduğunu, bununla ilgili yasal altyapının yapıldığını, şimdi yönetmelik hazırlandığını anlattı.

Güneş enerjisini şimdi elektrik üretmekte kullanmak ve tüketicileri üretici haline getirmek istediklerini ifade eden Güler, yatırım teşviki için neler yapacaklarına ilişkin bir soru üzerine buradaki en önemli teşvikin fiyat ve ihtiyaçlar olduğunu, güneş haritalarını çıkardıklarını, şimdi fiyatlarda bir düzenleme yapacaklarını bildirdi.

Güler, ”Alım garantisiyle birlikte bunu yaptığımız takdirde 500 kilovat saate kadar da ayrıca serbest olacak, ruhsat almadan bu yapılacak. 500 kilovat yaklaşık 150 daire yapar. 150 daireye çift sayaç taktığımız zaman kendi güneşimizden, rüzgarımızdan da bunu üretmemiz mümkün olacak” diye konuştu.

Bir gazetecinin, ”Nükleer santral ihalesinde belli bir sürece gelindi. Bazı çevrelerden tepkiler de var, süreç nasıl gidiyor?” sorusu üzerine Güler, sürecin gayet iyi gittiğini, herhangi bir iptalin söz konusu olmadığını, buradaki kararlılıklarının sürdüğünü vurguladı.

Yeni gelişmelerden yakında basın mensuplarını da haberdar edeceklerini bildiren Güler, ”Barajlarımız olsa bile yağmur yağmadığı takdirde boş kalma durumu olabilir. Mesela bugün Keban’da su seviyesi istediğimiz seviyede değil. Yani barajların olması bazen yetmiyor. Biz suya da yenilenebilir enerjiye de diğer ülkelerin çoğundan daha fazla önem veriyoruz. Ama nükleer de bizim vazgeçemeyeceğimiz bir enerji kaynağı” diye konuştu.

 
”BÜTÜN YUMURTALARI AYNI SEPETE KOYMAMAMIZ LAZIM”

Hilmi Güler, geçtiğimiz günlerde Rusya’ya yaptığı ziyaretlere ilişkin bir soru üzerine de toplantıdaki konuşmasında doğal gazda diğer ülkelerin karşılaştığı durumlardan bahsettiğini hatırlatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

”Olağanüstü hal ilan eden, aynı zamanda milli güvenlik kurullarının toplandığı, evlerde kapıların, pencerelerin kırılıp yakıldığı bir durumu, biz burada çok rahat olduğumuz için hissetmedik. Hani değirmenci değirmen durunca uyanırmış, biz şu anda böyle bir şeyle karşılaşmadığımız için herkes rahat bir şekilde hayatını sürdürdü. Ama bu noktada gayet tabii ki bütün yumurtaları aynı sepete koymamamız lazım.”

Güler, ”Elektrik faturalarındaki belediye payının düşürülmesiyle ilgili EPDK’dan size gelen bazı talepler olduğunu duyduk. Faturaların azaltılması yönünde sizin de bazı girişimleriniz olacak mı?” sorusuna, ”Gayet tabii ki biz düzenleyici kurulla birlikte çalışıyoruz. Enerji politikamızın temelinde düzenleyici kurullar çok önemli bir fonksiyonu yerine getiriyor. Dolayısıyla bütün bu çalışmaları bir bütün halinde, bir çerçeve içinde ele alıyoruz” karşılığını verdi.

TRT payının düşürülmesine ilişkin bir soru üzerine de Güler, görüşmelerin sürdüğünü, bunun sadece kendi bakanlığı ile ilgili olmadığını, Maliye Bakanlığı, Hazineden Sorumlu Devlet Bakanlığının da ilgi sahasına girdiğini belirterek, ”Onlarla birlikte alacağız” dedi.