Her Köşeye Bir AVM Yok Artık!

Finans
Sanayi Bakanı Nihat Ergün, büyük marketler ve alışveriş marketlerine yönelik düzenlemeyi ocak ayında Bakanlar Kurulu’na sunacaklarını açıklarken, gözler de yeni düzenlemeye çevrildi. OCAKTA KURU...
EMOJİLE

Sanayi Bakanı Nihat Ergün, büyük marketler ve alışveriş marketlerine yönelik düzenlemeyi ocak ayında Bakanlar Kurulu’na sunacaklarını açıklarken, gözler de yeni düzenlemeye çevrildi.

OCAKTA KURUL’DA OLACAK

Sektörün devreye girmesiyle bugüne kadar yasalaşmayan Alışveriş Merkezleri, Büyük Mağazalar ve Zincir Mağazalar Kanun Tasarısı, Çağlayan’ın bakanlığı döneminde Bakanlar Kurulu‘na sevk edilmişti. Ancak Nihat Ergün‘ün koltuğu devralmasıyla, düzenleme, bakanlığa iade edildi. Tasarı, ocakta Bakanlar Kurulu‘na sevk etme aşamasına gelindi.

AVM‘lerin, büyük mağazaların ve zincir mağazaların kuruluş ve faaliyetlerinin bir esasa bağlanacağı düzenlemeyle, bu merkezlere belediye ya da valilik izin verecek. Satış alanı 400 metrekare ve altındaki mağazalarda yetki belediyelerde, daha büyük yerlerde ise valiliklerde olacak. Bu kapsamda, belediyeler tarafından, ‘Değerlendirme Komisyonu’ kurulacak. Komisyonda, imar planlarında ‘ticaret alanı’ olarak belirlenmemiş yerlere yönelik izinler ele alınıp Çevresel Etki Değerlendirilmesi Analiz Raporu hazırlanacak.

TRAFİĞİ SIKIŞTIRANA İZİN YOK

Büyük mağazalar ve alışveriş merkezlerinin kuruluşları da çeşitli şartlara bağlanacak. Trafik sıkışıklığını artıracak AVM‘lere onay verilmeyecek. AVM’nin kurulacağı yerdeki esnaflar ile küçük işletmeler de dikkate alınacak. AVM‘lerin birbirine olan yakınlıkları da kuruluş izninde dikkate alınacak. AVM‘lerin, şehir merkezine uzaklıkları da metrekaresine göre onay sürecinde etkili olacak. Ulaşım, otopark, sosyal tesisleri ile şehrin altyapısına getireceği yükler ve çevre sorunları da incelenecek. Alışveriş merkezlerine, büyüklüklerine göre, inşaat alanının yüzde 25-30‘unu otopark olarak ayırma zorunluluğu da getirilecek.

KÜÇÜK ESNAF KORUNACAK

Tasarı ile küçük esnaf da korunacak. Buna göre, kuyumcular çarşısı gibi, belli bir ihtisas alanında faaliyet gösteren toplu işyerleri, ürettikleri mamulleri doğrudan satan bin metrekareyi aşmayan fabrika satış mağazaları, pasajlar, çok katlı iş hanları, eczane ve ilaç depoları, semt pazarları, balık ve toptancı halleri , kıraathane ve lokantalar, açık oto pazarları, fuarlar ile outlet mağazaları hariç akaryakıt istasyonları, tasarının kapsamı dışında kalacak.

Metrekare başına 50 TL ceza yolda

Tasarıdaki hükümlere uymayanlar vali tarafından kapatılacak ve metrekare başına 50 YTL ceza kesilecek. Alışveriş merkezleri, gerekli şartları yerine getirmesi halinde ise tekrar açılabilecek. Bu merkezler, valilik ve belediye tarafından da düzenli olarak denetlenecek. Eskiden kurulmuş AVM‘ler de kanun hükümlerine uyacak. Bunun için alışveriş merkezlerine 6 ay süre verilecek.