Her 4 Gençten 1’i Hala İşsiz

Finans
Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) Mayıs ayı işsizlik rakamlarını açıkladı. Buna göre geçtiğimiz Mayıs ayında Türkiye’de işsizlik oranı Mayıs ayında yüzde 13.6 olarak gerçekleşti. Yani Türkiye&...
EMOJİLE

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) Mayıs ayı işsizlik rakamlarını açıkladı. Buna göre geçtiğimiz Mayıs ayında Türkiye’de işsizlik oranı Mayıs ayında yüzde 13.6 olarak gerçekleşti. Yani Türkiye’de Mayıs ayında resmi rakamlara göre işsiz sayısı 3 milyon 382 bin olarak gerçekleşti. Genç işsiz oranı ise yüzde 24,9 oldu… Ancak yine de toplam işgücünün % 17,6’sını 15-24 yaş grubundakiler oluşturdu.

Türkiye’de, Mayıs ayında işsizlik, Nisan ayına göre düşerken, geçen yılın Mayıs ayına göre yükseldi. Bu yılın Nisan ayında yüzde 14,9 olan işsizlik oranı, Mayıs’ta yüzde 13,6’ya gerilerken, geçen yılın Mayıs ayına göre 4,4 puan arttı. Geçen yılın Mayıs ayında, işsizlik oranı yüzde 9,2 düzeyindeydi. Mart ayında yüzde 15,8 düzeyinde bulunan işsizlik oranı, Mart-Mayıs döneminde 2,2 puan azalmış oldu.

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) üçer aylık dönemler itibarıyla her ay açıkladığı Hanehalkı İşgücü Anketinin, "Nisan-Mayıs-Haziran 2009" dönemini kapsayan, "Mayıs" sonuçlarına göre, bu dönemde iş gücüne katılım oranı ise yüzde 48,2 olarak hesaplandı. Bu oran Nisan’da yüzde 47,2, geçen yılın Mayıs ayında ise yüzde 47,4 düzeyinde bulunuyordu. İşsizlik oranı kentlerde yüzde 16,5, kırsal kesimde yüzde 7,8 olarak belirlendi.

2005 yılından itibaren Hanehalkı İşgücü Anketinin tahminleri, hareketli üçer aylık dönem ortalamaları esas alınmak kaydıyla aylık olarak yayınlanıyor. Bu seride ilgili üç aylık dönemin ağırlıkları, dönem ortası aya ilişkin nüfus projeksiyonları esas alınarak hesaplanırken, ifade kolaylığı açısından tahminler de dönem ortası ay adıyla ifade ediliyor.

İşsizlik rakamlarında dikkat çeken bir başka nokta ise eğitim seviyelerine iş bulma durumu oldu. Lise altı eğitimlilerde işgücüne katılma oranı yüzde 46 iken, yükseköğretim mezunlarında bu oran yüzde 78 olarak açıklandı. Yükseköğretim mezunlarında erkeklerde işgücüne katılma oranı yüzde 82,9 iken, kadınlarda ise yüzde 7 oldu. Lise ve dengi okul mezunlarında erkeklerde işgücüne katılma oranı yüzde 74,6 iken, kadınlarda bu oranın yüzde 34,3 olduğu ortaya çıktı.