“Hediye vaadiyle gönderilen kısa mesajlara inanmayın

Finans
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, tüketicilerin son dönemde cep telefonlarına gönderilen “Hediye kazandınız” kısa mesajıyla dolandırıldığını belirterek, “İnsanlar hediy...
EMOJİLE

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, tüketicilerin son dönemde cep telefonlarına gönderilen “Hediye kazandınız” kısa mesajıyla dolandırıldığını belirterek, “İnsanlar hediye almaktan hoşlanırlar. Bundan dolayı tuzağa çabuk düşüyorlar” dedi.

Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüketicilerin, son dönemde cep telefonlarına gönderilen “Hediye kazandınız” kısa mesajını gördüğünde teslimiyet içerisine girdiğini ifade etti.

İnsanların böyle bir durumda hemen “Bana ne hediye gelecek” diye düşündüğünü aktaran Şahin, şöyle konuştu:

“İnsanlar, hediye almaktan hoşlanır, bundan dolayı bu tuzağa çabuk düşüyorlar. Bu dolandırıcılık sistemi farklı şekillerde kullanılıyor. Mesela, ‘Hediye kazandınız. Kargo parasını ödeyerek sadece 20 liraya hediyenizi alın’ diyorlar. ‘Hediye ne’ diye merak ediyorsunuz. İçerisinden bazen salatalık, bazen de oyuncak çıkıyor. Bazen dalga geçen mesajlar da gönderebiliyorlar. İnsanlar da bunu kabul ediyor, alıyor kargoyu. Kargoyu kabul edince geri iadesi yok. 20 lira gidiyor. Zaten muhatabını da bulamıyorsunuz.”

 “Farkında olmadan sözleşme imzalatıyorlar”

Şahin, hediye vaadiyle dolandırıcılığın arama yoluyla da yapıldığına dikkati çekerek, “Sizi arıyorlar. ‘Hediye kazandınız. Kargo parası ödemeyeceksiniz’ diyerek, tüketicinin güvenini sağlıyorlar. Tüketici de ‘Hem kargo parası ödemeyeceğim hem de hediye kazandım. O zaman neden almayayım ki’ diye düşünüyor. Kargoyu getiren kuryenin imzalattığı belgeyi okumadan imza atan vatandaşlar, bir ay sonra gelen icrayla imzaladığı belgenin sözleşme olduğunu fark ediyor” diye konuştu.

Vatandaşların imzaladıkları sözleşmeleri 14 gün içerisinde itiraz yoluyla iptal edebileceğini aktaran Şahin, bu hakkın da çoğu kişi tarafından bilinmediğini vurguladı.

Şahin, cep telefonu yoluyla gelen “Hediye kazandınız” mesajlarına veya bu vaatle arayan kişilere itibar edilmemesi gerektiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

“Sizi hediye kazandınız diye arayan olursa, ‘Hayırdır, bayram değil, seyran değil, niye bana hediye veriyorsun, sen kimsin?’ diye sormak lazım. Hediye deyince hemen gevşemeyelim, hemen ‘Tamam’ demeyelim. Bir imza atıyoruz, belki 1-2 yıllık gelirimizi ipotek ediyoruz. Başımızı ağrıtmaktansa tanıdıklardan hediye alalım, tanımadıklarımızdan almayalım. Bu tuzaklara düşmeyelim.”