Haberiniz olmadan adınıza hesap açılıyor

Finans
Hüseyin Özay’ın haberi Fazla ek hesap açan bankacıya Rio, Paris ve Moskova tatili ödülü var, vatandaşın ise hesaptan haberi yok. Kamuoyunda ek hesap olarak bilinen ve yüz binlerce müşterinin can...
EMOJİLE

Hüseyin Özay’ın haberi

Fazla ek hesap açan bankacıya Rio, Paris ve Moskova tatili ödülü var, vatandaşın ise hesaptan haberi yok.
Kamuoyunda ek hesap olarak bilinen ve yüz binlerce müşterinin canını yakan Kredili Mevduat Hesabı’na ilişkin ilginç bilgi ve belgeler ortaya çıktı. Bankaların, aylık faizi yüzde 5’e ulaşan ek hesap uygulamalarını mercek altına alan BDDK murakıpları, bazı bankaların binlerce müşterisine ‘haberi’ olmadan ek hesap açtığını belirledi. İncelemeler sonuçlarından en çarpıcı olanı ise bankaların, personeli ek hesap açmaları için teşvik etmesi oldu. Bazı bankalar, çeşitli şekillerde haberli veya habersiz açılan ek hesap sayısına göre ödül kotası koyuyor. Ek hesap açmada rekor kıran banka personeline Brezilya’nın karnavallarıyla ünlü şehri Rio de Janeiro tatili büyük ödül olarak veriliyor. Her yıl şubeden şubeye değişen kotalara göre verilen ödüller arasında Rio tatili dışında Paris ve Moskova seyahati de olduğu tespit edildi.

Yüzde 70’i habersiz açılmış

BDDK’nın, yılın ilk aylarında yaptığı ek hesaplarla ilgili uyarısının ardından kuruma, tüketicilerden ek hesaplarla ilgili adeta şikayet yağdı. Birçok tüketici, ek hesapların kendi talepleri dışında açıldığını öne sürerek bankalar hakkında işlem yapılmasını talep etti. Bu çerçevede yapılan incelemeler sırasında, bazı banka personelinde de ek hesap uygulamalarına ilişkin bilgi ve belgeler kuruma gönderildi. Yapılan ön incelemelerde, 2011 yılı sonu itibariyle tüketicilere tahsis edilen 22.4 milyar liralık ek hesap kredisinin, yaklaşık yüzde 70’inin yani 15 milyarı müşterilerin bilgisi dışında açıldığı belirlendi. Yine yapılan incelemede, sadece bir bankada 50 bin müşteriye habersiz olarak ek hesap açıldığı saptandı.

BDDK incelemeleri derinleştirdi

BDDK’NIN bazı bankaların ek hesap açılması konusunda, ‘agresif bir politika’ izlediği ve personeline, müşterilerine ek hesap açmaları konusunda baskı uyguladığıyla ilgili şikayetler üzerine  incelemesini derinleştirdiği belirtildi. Yapılacak incelemenin sonucunda ise müşteriden habersiz olarak ek hesap açan bankalara, para cezası verilmesi gündeme gelecek. Ek hesaplarla ilgili gelen çok sayıdaki şikayet üzerine BDDK, ek hesaplar konusunda düzenleme yapmak için düğmeye bastı. BDDK uzmanlarının halen üzerinde çalıştığı düzenlemeye göre, ek hesaplarla ilgili bankalara yeni sorumluluklar getirilecek. Yine ek hesaplar için, bankalar müşterileri ile yeni bir sözleşme imzalayacak. Müşterilere ek hesapların faizleri konusunda da ayrıca bilgi verilecek.

Faizi yıllık yüzde 60’a ulaşıyor

Bankaların, kredi kartı veya diğer ödemelerini de ek hesaptan yaptığı şikayetleri olmuştu. Ek hesapların faizleri aylık yüzde 4.5-5, yıllık ise yüzde 60’lara kadar ulaşıyor. Dolayısıyla, ek hesaplardan kredilerin 4-5 katı faiz uygulanıyor.

Star