Güneş Paneline 12 Milyon Euro

Finans
    Türkiye’de bol olan ancak yeterince kullanılamayan yenilenebilir enerji kaynakları, dünyayı saran ekonomik krizle birlikte ilgi çekmeye başladı. Fransız ve Türk ortaklığında kurula...
EMOJİLE

 

 
Türkiye’de bol olan ancak yeterince kullanılamayan yenilenebilir enerji kaynakları, dünyayı saran ekonomik krizle birlikte ilgi çekmeye başladı. Fransız ve Türk ortaklığında kurulan DataTSP AŞ, İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde 12 milyon Euro’luk yatırımla fotovoltaik (photovoltaic) güneş panelleri üretecek. 
 
Türkiye’de ilk defa yerli üretim güneş panellerini İzmir’de imal edecek firma, tam otomasyon sistemiyle el değmeden elektrik enerjisi üretiminde kullanılan paneller için çalışma başlattı. 150 kişiyi istihdam etmeyi hedefleyen firma, eylül ayında faaliyete geçireceği 10 bin metrekarelik fabrikada, ilk etapta yıllık 100 bin fotovoltaik güneş paneli üretmeyi planlıyor.

Türkiye, 110 gün gibi yüksek bir güneş enerjisi potansiyeline sahip bulunuyor. Gerekli yatırımların yapılması halinde yılda birim metrekareden ortalama olarak 1.100 kWh’lik güneş enerjisi üretilebilir. Ege Bölgesi de güneş enerjisi kullanımında önemli bölgelerden biri olarak dikkat çekiyor. Güneş enerjisinden elektrik üretimi konusundaki çalışmalar 1970’li yıllara dayanıyor. Fotovoltaik (PV) teknolojisi, ‘güneşten gelen enerjiyi elektriğe çeviren teknoloji’ olarak ifade ediliyor.

Uluslararası piyasada 20 yıldır faaliyet gösteren Fransa merkezli Datatechnic International firması ile yerli sermaye işbirliği sonucunda kurulan DataTSP, güneş paneli üretiminde dünyanın lider hammadde üreticilerinden Alman Q-Cell’in silisyum hammaddesi, üretim hattında ise İsviçre makinelerini kullanacak. Ayrıca firma, panellerin üretiminde kullanılacak çeşitli malzemeleri de Türk firmalarından tedarik etmeyi planlıyor. DataTSP AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Pınar, "Türkiye’de bir ilki gerçekleştiriyoruz. TSP Solar Panel markası ile Türkiye’de fotovoltaik güneş panellerinin ilk entegrasyon üretimini yapacağız. Şirketimiz, dünya standartlarındaki teknolojisi ile uluslararası yenilenebilir enerji piyasasında önemli bir konuma sahip olacak." dedi.

Yenilenebilir enerjiye çifte destek

Kriz sebebiyle duran yatırımları hareketlendirmek isteyen hükümet, yenilenebilir enerjiye bugüne kadar görülmemiş fiyat garantisi verecek. Meclis’e sunulan ve alt komisyonda kabul edilen kanun teklifine göre, yenilenebilir enerji yatırımlarına uygulanan 5,5 Eurocent/kilovatsaat alım garantisi artırılarak, hidroelektrikte 7, rüzgarda 8, jeotermalde 9, biomasta 14, güneş ve fotovoltaik enerjide 20-28 Eurocent/kilovatsaat olarak uygulanacak. Güneşte 20, diğerlerinde 10 yıl boyunca teşvik verilecek düzenlemeyle ayrıca yerli üretime ek fiyatla alım garantisi sunulacak. Böylece devletin alım garantisi sunduğu fiyat hidroelektrikte 9,5, rüzgarda 10,5, güneşte 30-38 Eurocent/kilovatsaate kadar çıkacak. Sanayi, Ticaret, Enerji, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Soner Aksoy, "Bu yatırımların her biri için ayrı ayrı fiyat ve zaman verdik. Rakamlar AB’ye uyumlu. Hem devletin gerçeklerini göz önünde bulunduran hem de özel sektörü tatmin edecek düzeyde. Teklif aynen yasalaşması halinde herkesi memnun edecek." dedi.