Gençlerin sigorta borcu silinecek

Finans
Gençlerin genel sağlık sigorta bocu silinecek. Davutoğlu bir grup üniversite öğrencisiyle buluşmasında genel sağlık sigortası beyannamesine getirilen muafiyetin ardından gelir testi yapılamamasından d...
EMOJİLE

Gençlerin genel sağlık sigorta bocu silinecek.

Davutoğlu bir grup üniversite öğrencisiyle buluşmasında genel sağlık sigortası beyannamesine getirilen muafiyetin ardından gelir testi yapılamamasından dolayı biriken borçlar için, “Borç sıkıntısı içinde strese girmeyin. 1 Kasım’dan sonra ilk işimiz, bütün o borçları silmek olacak.. Sistem daha sonra oturacak. Okulu bitirince iki yıl içinde de müddet vereceğiz. İş güç sahibi olur, ondan sonra da ödersiniz” dedi. 1 Ocak 2012’de yürürlüğe giren Genel Sağlık Sigortası kapsamında 18 yaşını doldurmuş herkes sigorta kapsamında yer alıyor. 18 yaşını aşmış ancak bir işte çalışmayanların ise gelir testine girip gelir seviyelerini belirlemeleri gerekiyor. Bu test sonucunda ya devlet tüm sigorta primlerini karşılıyor ya da kişi prim ödeme yükümlülüğüyle karşı karşıya kalıyor. Gelir testine girilmediği için toplam prim borcu 7 milyar TL’yi aşmıştı. Geçtiğimiz ay sonunda biten gelir testi başvurularının ise sadece 500 bin kişide kalmıştı. Borçlu sayısının ise çoğunluğu genç olmak üzere 5 milyonu bulduğu belirtiliyordu. 

Gelir testi Başbakan Davutoğlu’nun olduğu kadar tüm siyasi partilerin gündeminde. CHP “Geliri olmayan vatandaşların GSS prim borçlarını silip 3.2 milyon yurttaşımızı ücretsiz olarak GSS kapsamına alacağız” taahhüdünde bulundu. MHP’nin seçim bildirgesinde, “Aile içi gelirin kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretten az olan işsiz gençlerimiz ailelerinin sağlık sigortasından yararlandırılacaktır” denilirken; HDP de sağlık hizmetleri için prim uygulamasına son verileceği sözünü verdi. Davutoğlu, dün ayrıca İstanbul’daki sekiz organize sanayi bölgesi (OSB) ve yedi büyük sanayi sitesinden 70 yöneticiyle bir araya geldi.

İşe giren gençlerin maaşı 1 yıl devletten

DAVUTOĞLU, “Biliyorsunuz, önümüzdeki dönemde asgari ücreti 1300 liraya çıkarıyoruz. Ama bunun KOBİ’lerimiz üzerinde baskı oluşturmaması için sizlerle istişare ederek gerekli tedbirleri alacağız. Asgari ücreti artırırken diğer taraftan reel sektöre yönelik desteklerle bunu telafi etmeye çalışacağız. Ayrıca bir genç arkadaşımız herhangi bir işyerine ilk defa işe girdiğinde 1 yıl boyunca maaşını devlet olarak biz vereceğiz. Sizler yeni bir istihdam alanı oluşturup gençlerimizi işe aldığınızda, işbaşı eğitimi verdiğinizde 1 yıl boyunca maaşı devlet ödeyecek” dedi.