Formula Biletleri Elde Kaldı

Finans
Milyonlarca insanın takip ettiği Formula 1’in İstanbul ayağı yaklaşıyor. Bu yıl 5-7 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek İstanbul Grand Prix’si için hazırlıklar tamamlandı. Ancak ...
EMOJİLE

Milyonlarca insanın takip ettiği Formula 1’in İstanbul ayağı yaklaşıyor. Bu yıl 5-7 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek İstanbul Grand Prix’si için hazırlıklar tamamlandı. Ancak küresel kriz, İstanbul Park’ta yapılacak yarışlara ilgiyi de etkiledi.  Zaman gazetesinin haberine göre, yarışları izlemek için yurtdışından rezervasyon yaptıranların sayısı önemli ölçüde azaldı. Biletler beklenen ilgiyi görmüyor. Fiyatı ucuz olan ‘bronz tribünler’ tercih edilirken, F1 pilotlarıyla tanışma imkanının da sunulduğu ‘Paddock Club’ biletlerine ilgi yok denecek kadar az. Bu biletlerin satışını yapan HTC Turizm’in yetkilisi Serkan Haliç, fiyatı 2 bin 70 ile 2 bin 550 Euro arasında değişen biletlerden her yıl 100 adet satış yaptıklarını, ancak bu yıl çok az talep aldıklarını belirtiyor.

2008’in sonunda baş gösteren küresel kriz, Formula’ya büyük darbe vurdu. Yarışların sponsorları tek tek çekilmeye başlayınca Formula takımları da maddi açıdan zor duruma girmişti. Bu yıl küresel kriz de dikkate alınarak Formula 1 İstanbul Grand Prix’sinin bilet fiyatlarında indirime gidildi. En çok talep gören bronz tribün biletlerinin geçtiğimiz yılki fiyatı 200 TL iken bu yıl 150 TL’ye düşürüldü. Silver tribün biletleri ise 400 liradan 350 liraya indirildi. Bu yıl ayrıca tribünlerin alanları da daraltıldı. 60 acente toplam 1900 adet bilet satışı gerçekleştirdi.

İstanbul Park Organizasyon Genel Müdürü Can Güçlü’ye göre yurtiçinde özellikle toplu bilet alımı yapan şirketlerin taleplerinde düşüş yaşanıyor, buna karşın bireysel taleplerde az da olsa artış var. Şirketlerin alımlarının azalması krizle birlikte tasarrufa gitmelerinden kaynaklanıyor. Güçlü, seyirci sayısının geçtiğimiz yılla aynı oranda olmasını beklediklerini dile getiriyor. Formula 1’i heyecanla bekleyen İstanbullu otelciler de kötü giden rezervasyonlardan şikâyetçi. Bu yılki yarışlar için daha önce yapılan rezervasyonlardan bazıları iptal ediliyor. Formula 1 pistine yakın otellerin dışındaki tesislerde çok sayıda odanın boş olduğu belirtiliyor. Otelciler umudunu son dakika rezervasyonlarına bağladı. Kalabalık ekiplerle gelerek otellerin yüzünü güldüren F1 takımları da konaklamada tasarrufa gidiyor. Bu yılki yarışlar için 5 yıldızlı Bostancı Green Park Otel’den geceliği 300 Euro’dan 80 oda ayırtan bir F1 takımı, rezervasyonlarının yarısından fazlasını iptal etti. Takımların bütçe kesintisine gittiğini belirten HTC Turizm’in yetkilisi Serkan Haliç, "Takımlar yarış yapılacak şehirlerde ortalama 7-8 gece konaklar. Ancak bu yıl konaklama organizasyonunu bizim yaptığımız bir GP2 takımı İstanbul’da kalış süresini 3-4 güne çekti, oda sayısı yarı yarıya düştü." diyor.

Bu yıl talep azlığından dolayı oteller son günlerde fiyatlarını aşağı çekti. 4 yıldızlı otellerin Formula dönemi fiyatları 100 Euro’nun altına indi. Karacı Turizm’in sahibi Aziz Ciga, "Önceden 150 Euro isteyen dört yıldızlı otel şimdi 70 Euro’ya oda vermek istiyor. Ancak iş işten geçti. Eğer Formula 1 için yüksek fiyat talep edilmese İstanbul’a gelecek yabancı sayısı katlanırdı." değerlendirmesini yapıyor.