Fitch, 5 Ülkenin Kredi Notunu Düşürdü

Finans
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, aralarında İspanya ve İtalya’nın da bulunduğu Avro Bölgesi’ne üye 5 ülkenin uzun vadeli kredi notunu düşürdü, kredi not görünümlerini de &...
EMOJİLE

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, aralarında İspanya ve İtalya’nın da bulunduğu Avro Bölgesi’ne üye 5 ülkenin uzun vadeli kredi notunu düşürdü, kredi not görünümlerini de ”negatif” olarak belirledi.

Kuruluştan yapılan açıklamaya göre, Fitch, İtalya’nın ”A ” olan uzun vadeli kredi notunu iki kademe düşürerek ”A-”, İspanya’nın ”AA-” olan uzun vadeli kredi notunu iki kademe düşürerek ”A”ya, Belçika’nın ”AA ” olan kredi notunu bir kademe düşürerek ”AA”ya, Slovenya’nın ”AA-” olan kredi notunu iki kademe düşürerek ”A”ya, Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin ”BBB” olan kredi notunu ise bir kademe düşürerek ”BBB-”ye çekti.

Kuruluş, İrlanda’nın ”BBB ” olan uzun vadeli kredi notunu teyit etti, ancak kredi not görünümünü ”negatif”e çevirdi.

Fitch, pek çok ekonomistin 2012 yılında ya durgunluk ya da resesyon beklediği söz konusu ülkeler için ekonomik görünümün giderek bozulduğuna dikkati çekerek, Avro Bölgesi’nde krizin ancak daha geniş kapsamlı bir ekonomik toparlanma ile çözülebileceğini vurguladı.

Ekonomik ve mali istikrarı sağlamak için Avro Bölgesi yönetiminde daha fazla yapısal reform gerektiğine vurgu yapan kuruluş, bazı ülkeler için spesifik kaygılar bulunduğunu ifade etti.

Kuruluş, İtalya’nın artan borçlanma maliyetleri ve azalan ekonomik faaliyetler arasındaki farka, Slovenya ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin bankacılık sektöründeki kırılganlığa dikkat çekerek, İspanya’nın ise mali ve ekonomik görünümünün belirgin bir şekilde kötüleştiğini vurguladı.

Fitch, Almanya, Avusturya, Finlandiya, Fransa, Lüksemburg ve Hollanda’nın uzun vadeli kredi notunu ”AAA” ile derecelendiriyor.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s (S&P) da 13 Ocak’ta aralarında Fransa, Avusturya, İspanya ve İtalya’nın da bulunduğu Avro Bölgesi’ne üye 9 ülkenin kredi notunu düşürmüştü.

Fransa ve Avusturya’nın ”AAA” olan uzun vadeli kredi notunu birer puan düşürerek ”AA ”ya çeken kuruluş, Fransa’nın kredi not görünümünü de ”negatif” olarak belirlemişti.
 

Zaman