Faiz lobisi ayarı aldı

Finans
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gece “Faiz lobisi borsada spekülasyonlara girip bizi tehdit ediyor. Milletin alın terini onlara yedirmeyiz” açıklamasından sonra, günlerdir da...
EMOJİLE

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gece “Faiz lobisi borsada spekülasyonlara girip bizi tehdit ediyor. Milletin alın terini onlara yedirmeyiz” açıklamasından sonra, günlerdir dalgalanan piyasalarda seyir değişti. Borsa yükseldi, dolar düştü, faizdeki dalgalanma dindi. 

BORSADA YÜKSELİŞ 

Borsa İstanbul, dün güne yükselişle başladı. BIST ilk seansı yüzde 1.4 primle 76 bin 974 puandan kapattı. Öğleden sonra Başbakan Erdoğan’ın “Küresel Sorunlar Karşısında Türkiye ve Avrupa Birliği için Ortak Gelecek” toplantısında yaptığı açıklamalar ve ABD’den gelen veriler borsayı ikinci seansta daha da yükseğe taşıdı. BIST, günü yüzde 3.21’lik artışla 78 bin 332 puandan kapattı. 

DOLAR 1.88’E İNDİ 

Dövizde de yükseliş durdu. Günlerdir 1.90 TL’nin altına düşmeyen dolar kuru 1.8779 TL’ye geriledi. Gezi Parkı eylemleri sırasında yüzde 7’yi bulan bono faizleri dün gün içinde yüzde 6.20’yi gördü. TL’deki değer kaybı durdu. Döviz sepeti 2.19’un altına indi. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı da dün 300 milyon dolarlık döviz sattığını açıkladı. Kurumdan yapılan açıklamada satışın olaylarla ilgili olmadığı vurgulandı. 

TIPKI 2012 GİBİ 

Dün piyasadaki düzelme hareketi 2012’yi hatırlattı. Faiz lobisi o dönemde de döviz ve faizde spekülatif ataklar yaparak kuru 1.91 liraya çıkarmıştı. Başbakan’ın 10 Ocak’taki “sert ve köşeli tedbir alacağız” açıklamasından sonra dolar 1.79 liraya düşmüştü. 

BAŞBAKAN: FAİZ LOBİSİ HEDEFİNE ULAŞAMAYACAK

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün İstanbul’da katıldığı programda “Faiz lobisi fazla heveslenmesin, onlar da kusura bakmasınlar hedeflerine ulaşamayacaklar. Bu halkın dediği neyse o olacak” dedi. Yabancı medyadan Türkiye’de yaşananları ideolojik bir yaklaşımla ele almamasını isteyen Başbakan Erdoğan, Gezi Parkı eylemcilerinin New York Times’a verdiği ilanları da eleştirdi. Erdoğan, şöyle konuştu: “Sipariş üzerine ilanlar yayımlamamalarını kendilerine hatırlatırım. Gazetelere, uluslararası medyaya parayı basmak suretiyle ilan verenler… Oralarda Türkiye’nin güçlenmesini, bu hale gelmesini hazmedemeyenlerin çıkarmış olduğu ilanların kaynaklarını da biliyoruz. Bu, Türkiye’nin güçlenmesinden, güç devşirmesinden rahatsız olanların attığı adımdır. Türkiye’deki faiz lobisinin iktidarımıza yönelik attığı adımdır.” Başbakan Erdoğan önceki gün de Afrika gezisi dönüşünde yaptığı açıklamada faiz lobisinin borsada spekülasyonlara girerek kendilerini tehdit ettiğini belirterek, “Bu milletin alın terini biz onlara yedirtmeyeceğiz” demişti.

Sabah