Fabrika Var, İşçi Yok

Finans
Ekonomik krize rağmen geçen yıl Kasım ayında tekstil fabrikası açan iş adamı isyan etti Çorum’un Sungurlu ilçesinde ekonomik krize rağmen geçen yıl Kasım ayında tekstil fabrikası açan iş adamı, ...
EMOJİLE

Ekonomik krize rağmen geçen yıl Kasım ayında tekstil fabrikası açan iş adamı isyan etti

Çorum’un Sungurlu ilçesinde ekonomik krize rağmen geçen yıl Kasım ayında tekstil fabrikası açan iş adamı, tesiste çalıştıracak işçi bulamadığı için fabrikayı kapatma kararı aldı.  
 
Karahan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Salih Karahan, yaptığı açıklamada, grubun bünyesinde bulunan Karahan Tekstil ve Dış Ticaret AŞ‘nin müşterilerinden gelen ”ucuz mal” talebi üzerine geçen yıl Kasım ayı içerisinde Sungurlu’ya fabrika açtıklarını söyledi.

Fabrikada asgari 500, maksimum da 600 işçi çalıştırmayı hedeflediğini anlatan Karahan, yaklaşık 7 aydır, 36 bin nüfuslu ilçede gazetelere ilan vererek, belediye hoparlörlerinden anons yaptırarak asgari ücretle çalıştıracak işçi aradığını ancak sadece 176 kişiyi istihdam edebildiklerini söyledi.

”İşçi aradık, (burada 600 kişiye ekmek vereceğiz bize genç insanlar lazım) dedik. Ama gençler çalışmaya gelmedi. Çalıştıracak eleman bulamadığım için fabrikayı kapatma kararı aldım” diye konuşan Karahan, böyle bir karar aldığı için üzgün olduğunu ancak yapacağı fazla bir şey olmadığını vurguladı.

Fabrikada üretilen tekstil ürünlerinin Almanya başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç edildiğini dile getiren Karahan, şöyle konuştu:

”Ben krizden dolayı değil işçi bulamadığımdan dolayı fabrikamı kapatıyorum. Aldığım siparişleri şimdi başka yerlerde diktiriyorum. Yaptığım yatırım bir kaç milyonu geçti. Ama bu yatırım boşa gitti. Zarar ettim. İş-Kur aracılığıyla kurs açtık, yetiştirmek için elaman aldık, gazetelere ilan verdim ve son olarak belediye hoparlörü ile işçi aradım… Ama bulamadık. Bizim gençlere ihtiyacımız vardı. Durum böyle olunca mecburen fabrikayı kapatacağız.”

”EDİRNE’DEN KARS’A BİRÇOK YERİ GEZDİK, FABRİKAYI SUNGURLU’YA KURDUK AMA…”

Karahan, müşterilerinden gelen ”ucuz mal” talebi üzerine Anadolu’da fabrika kurmak için arayışlara girdiklerini belirterek, ”Edirne’den Kars’a birçok yeri gezdik, fabrikayı Sungurlu’ya kurmaya karar verdik ama maalesef şimdi tesisi kapatıyoruz” dedi. 
Yaşanan küresel ekonomik kriz sebebiyle müşterilerinin mağazalarında daha ucuz mal satmak için kendisine baskı yaptığını anlatan Karahan, ”(Anadolu’da üretim yapın, ucuza mal edin) dediler. İşçilik ve kalite yönünden müşterilerimizle çok sağlam bir diyaloğumuz vardır. Bu baskılar sonucunda arayış içerisine girdik. Uygun bir yer bulabilmek için Edirne’den Kars’a birçok şehri gezdik. Sungurlulu iş adamı Haydar Ali Öztaş’ın teklifi üzerine Sungurlu’ya gelmiştik. Gezdiğimiz gördüğümüz yerler içerisinde en büyük kapalı alanı olan yer burasıydı. Burada fabrika açma kararı almıştık” şeklinde konuştu.

”KALİFİYE ELEMAN SORUNU VAR”

Sungurlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Şahiner, Karahan Tekstil’in kalifiye eleman bulamadığı için fabrikayı kapatma kararı aldığını söyledi.

İlçede küçük çaplı üç tekstil fabrikası daha bulunduğunu ifade eden Şahiner, ”Bunların dışında plastik, unlu mamuller ve kağıt sektörlerinde üretim yapan fabrikalarımız var. Onlar eleman bulmakta sıkıntı yaşamıyor. Ancak Karahan Tekstil kalifiye eleman aradığı için işçi bulmada sıkıntı yaşadı. Kalifiye eleman sıkıntısının durumu bu aşamaya getirmesinden üzgünüz” diye konuştu