Ev Numarınızı Taşıyabilirsiniz!

Finans
Coğrafi alan kodlu numaralar için numara taşınabilirliği aynı il içinde yapılabilecek. İl sınırlaması olmaksızın konumdan bağımsız bir numara isteyen aboneye “850” alan kodundan numara tah...
EMOJİLE

Coğrafi alan kodlu numaralar için numara taşınabilirliği aynı il içinde yapılabilecek. İl sınırlaması olmaksızın konumdan bağımsız bir numara isteyen aboneye “850” alan kodundan numara tahsis edilecek ve bu aboneler numaralarını il sınırı olmaksızın istediği yere taşıyabilecek.

Şehir içi telefon hizmetlerinin 11 Mayısta rekabete açılmasının ardından sabit telefon hizmetleri işletmecilerine 3 aylık geçiş süresi verilmişti. Bu sürenin dolmasıyla şehir içi sabit telefon hizmetleri ile sabit telefonlarda numara taşınabilirliği dün itibariyle başladı.

Numara 6 günde taşınacak

Sabit telefon hizmeti alan aboneler, numara taşıma için istediği işletmeciye başvuracak. Numara taşıma hizmetinden bireysel abonelerin yanı sıra kurumsal aboneler de faydalanabilecek.

Numara taşınabilirliği işlemi şu şekilde gerçekleşecek:

Abone, geçmek istediği işletmecinin abonelik merkezine geçerli bir kimlik belgesi ve TC Kimlik Numarası ile başvuracak; taşıma talep formu doldurup abonelik sözleşmesi imzalayacak. Bu sözleşme taşıma işlemi bitip yeni işletmecide hizmet almaya başlayacağı günden itibaren geçerli olacak.

Yeni işletmecinin aboneye ulaşan bir hattı varsa işlem en fazla 6 gün sonra aktif olacak. Abone, o güne kadar mevcut işletmecisinden hizmet almaya devam edecek. Eğer Türk Telekom’un hattı kullanılarak taşıma gerçekleşecek ise bu süre en fazla 7 iş günü olacak. Mevcut işletmeci taşıma için onay verdikten sonra, yeni işletmeci aboneye hangi gün ve saat aralığında taşıma işleminin yapılacağı bilgisini SMS veya telefonla bildirecek.

Numara taşıma talepleri sadece şu durumlarda reddedilebilecek:

• Numaranın başka bir aboneye ait olması
• Abonenin mevcut işletmecisinde numarasının değiştirilmesi talebinin bulunması,
• Abonenin kimlik bilgilerinin yanlış veya eksik olması,
• Taşınması istenen numaraya ait daha önceden başlatılmış ve devam eden taşıma işleminin bulunması,
• Taşınması istenen numaraya ait devir veya iptal talebinin bulunması,
• Abonenin numara sahibi işletmeci ile yapmış olduğu ilk sözleşme tarihinden itibaren 90 gün geçmemiş olması.

Abonenin borcunun bulunması ret nedeni olmayacak. Numara taşıma için aboneden sadece alıcı işletmeci ücret alabilecek. Yeni işletmeci isterse taşıma ücreti uygulamayacak. Taşıma işleminin ücrete tabi olması halinde, bu “Abonenin bu hizmetten yararlanmasını engellemeyecek” nitelikte olacak; BTK gerek görmesi halinde bu ücrete ilişkin düzenleme yapabilecek.

Numarası taşıyan bir abone arandığında, çağrının başlatıldığı işletmeci tarafından, cep telefonlarındaki numara taşıma uygulamasında olduğu gibi uyarı yapılacak.