Ev almak isteyenlere 20 öneri

Finans
Hesapkurdu internet sitesinin haberine göre öneriler şöyle; 1. Öncelikle niçin ev almak istiyorsunuz? Yatırım amaçlı mı, yoksa ikamet etmek için mi? Bu kararı verdiğinizde ilerleyeceğiniz yolu seçmiş ...
EMOJİLE

Hesapkurdu internet sitesinin haberine göre öneriler şöyle;

1. Öncelikle niçin ev almak istiyorsunuz? Yatırım amaçlı mı, yoksa ikamet etmek için mi? Bu kararı verdiğinizde ilerleyeceğiniz yolu seçmiş olacaksınız. Yatırım amaçlı konut alımı uzun planlamalar gerektirirken ikamet amaçlı satın alımda daha farklı etkenleri göz önünde bulunduracaksınız.

2. Satın alacağınız konutun yalnızca dış mekan özelliklerine değil, iç mekan özelliklerine de odaklanın.

3. Satın alacağınız konutun konumu oldukça önemli. İşinize, çocuğunuz varsa okuluna, ulaşım araçlarına olan uzaklığı yaşamınıza dokunacak farklılıkları yaratabilir. Bu gibi önceliklerinizi bir liste haline getirerek araştırmanıza yön verin. Başlangıç olarak hangi bölgelerden ev almanın sizin için daha faydalı olacağına bu liste yardımıyla daha kolay karar verebilirsiniz.

4. Güvenilir inşaat şirketlerinin projelerinden ev almanız elbette çok daha kolay bir süreçtir. İnşaat kalitesi, binanın deprem yönetmeliğine uygun olup olmadığı gibi konularda bilgi sahibi olmaya çalışmalısınız. Eğer bilginiz yoksa bir danışmandan yardım isteyebilirsiniz.

5. Konut projelerinde sözleşmeyi dikkatle okuyun.

6. Sözleşmede anlamadığınızı düşündüğünüz bir madde varsa mutlaka bir hukuk danışmanına başvurun.

7. Alacağınız eve karar verirken krediye uygunluk etkenini unutmayın. Bankaların kredi kullandırabileceği bir ev bulmanız sizin sonraki süreçlerinizi hızlandıracaktır. Krediye uygun bir ev için de alacağınız konutun tapu durumu önemli bir rol oynamaktadır. Bankalar genellikle kat irtifakı ya da kat mülkiyeti olmayan, hisseli ya da üzerinde ipotek bulunan konutları teminat olarak kabul etmezler. Bu yüzden konuta karar vermeden önce tapu dairesine giderek kontrolünüzü yapmayı unutmayın.

8. Tapu bilgilerine ulaşamıyorsanız, satıcıdan, taşınmazın üzerinde mevcut tüm hak ve yükümlülükleri gösterir yeni tarihli tapu kayıt örneği getirmesini isteyin. Alacağınız yer konut, işyeri gibi yapılı bir yer ise tapu sicil müdürlüğü veya belediyede inşaat projesi vardır. İnşaat projesini inceleyin. Zemindeki fiili durumunun projesine uygun olup olmadığını kontrol ediniz. Projesine aykırı tadilat ve ilaveler varsa ileride belediyece ceza yazılabilir, yıktırılabilir.

9. Evinizi teslim alırken duvar yüzeylerine, kapılara, taban döşemesine, seramiklere; alçıpan, eviye, lavabo ve duş bataryalarının işçilik ve malzeme kalitesine mutlaka dikkat edin.

10. Kredi kullanarak hayalinizdeki evi satın almak istiyorsanız, peşinatınızı önceden hazırlamanız gerekecek. Çünkü konut kredisi evin değerinin tamamına verilen bir kredi türü olmadığından sürecin içine peşinat faktörü girmektedir. Bu peşinat alacağınız evin değerinin %25’i kadarı olmalıdır.

11. Kredi hesaplamanızı yapın. Aylık ne kadar taksit ödeyebileceğinizi, kaç yıl vade kullanmak istediğinizi, bu vadeyi karşılayacak faiz oranları gibi bir çok etkeni göz önünde bulundurun. Kredi hesaplarken yapmanız gereken; teklifleri tüm yönleriyle araştırmak ve karşılaştırmak olmalı.

12. Tüm bankaları karşılaştırın. Bir çok insan kredi araştırmaya öncelikle kendi bankasından başlamaktadır. Ancak burada sağlıklı olan yöntem tüm bankaları karşılaştırmak olacaktır. Bu yüzden tüm bankaların kredi tekliflerini tek bir sayfada karşılaştırmak için internetteki platformları kullanabilirsiniz.

13. Kredi başvurusu için bankaya gittiğinizde bir çok soruyla karşılaşacaksınız. Bu sorulara önceden hazırlanarak gitmeniz işlemlerinizi hızlandıracaktır.

14. Konutunuzun değerlendirilmesi için gönderilen eksperin hazırladığı rapor dahilinde ne kadar kredi kullanabileceğiniz kesinleştirilecektir. Ekspertiz işlemlerinizin başlaması için ücreti yatırın. Ancak krediden vazgeçmeniz durumunda bu ekspertiz ücretini alamayacağınızı unutmayın.

15. Konut kredisi süreçleri karmaşık süreçlerdir. Uzman bir danışmanın yardımıyla kredi kullanma ihtimalinizi 4 kat daha artırabilir, sürecinizi sorun yaşamadan tamamlayabilirsiniz.

16. En uygun faiz oranına değil, toplam maliyetin en az olduğu kredi teklifini değerlendirin.

17. Seçeceğiniz ödeme planı oldukça önemli. Kredi sürecinizde herhangi bir ödeme sorun yaşamamak adına başlangıçta planınızı doğru oluşturun. 

18. Kredi sürecinde yaşanan faiz değişimlerinden sonra eğer avantajlı olacaksanız refinansman seçeneğini düşünün.

19. Evinizi teslim alırken size söz verilen ve sözleşmenizde yazdığı halde teslim edilmeyen ne varsa önce tespit edin, anahtarınızı ve tapunuzu daha sonra alın.

20. Kredi borcunuz bittiği zaman bankanıza giderek ipoteğin kaldırılmasını talep edin.