En Çok Para Harcayan Turistler

Finans
Türkiye’ye gelen turistler içinde en meraklıların Japonlar, en fazla para harcayanların ABD, en pazarlıkçı olanların İsrail ve en cimrilerin ise İngilizler olduğu bildirildi.    Güney ...
EMOJİLE

Türkiye’ye gelen turistler içinde en meraklıların Japonlar, en fazla para harcayanların ABD, en pazarlıkçı olanların İsrail ve en cimrilerin ise İngilizler olduğu bildirildi. 
 
Güney Marmara Profesyonel Turist Rehberleri Derneği (GÜMRED) Başkanı Uğur Çelikkol, yaptığı açıklamada, ”Bacasız sanayi” olarak nitelendirilen turizmin ülkeye ciddi anlamda döviz girdisi sağlayarak ekonomiye olumlu katkı yaptığını söyledi.

Türkiye’de her yıl milyonlarca turistin ağırlandığını ifade eden Çelikkol, özellikle turlara katılan turistlerin 5 binden fazla kokartlı rehberlerce gezdirildiğini, ülkenin dört bir yanının tanıtımının yapıldığını belirtti.

Çelikkol, her ülke vatandaşının kendisine özgü davranış ve alışkanlıklarının olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

”Türkiye’ye gelen turistler içinde en meraklıları Japonlar. Japonya vatandaşları, kesme şekerin şeklinden masa düzenine, insanların giyimine kadar her türlü detayı sorarlar. Hazır gelmişken ülke hakkında her şeyi öğrenmeye çalışıyorlar. Biz de elimizden geldiğince tarih ve kültür dışında yaşam tarzımız, alışkanlıklarımız, örf ve adetlerimizi anlatıyoruz.

Türkiye’yi en fazla tanıyan turistler ise Yunan ve İsrailliler. Yunanlılar, özellikle İstanbul hayranı. Bu ülkenin belki yarısı İstanbul’a, Türkiye’ye gelmiştir. Türkiye’ye ilk gelen İsrailli bir turist, bir daha gelmek için can atıyor. En az 4-5 kez mutlaka Türkiye’ye gelip geziyorlar. İsrailli turistler ayrıca çok pazarlıkçı. Bir ürün alırken 25 kuruşun hesabını yaparlar. Aynı zamanda Türkiye’ye gelen en zengin turist de İsrailliler. En küçük hesabı yaparlar ama 10 bin dolar verip el dokuma halıyı da alırlar.”

TÜRKLER REHBER KİTABI TAŞIMIYOR

Çelikkol, en verimli turistlerin ise ABD’liler olduğunu vurgulayarak, ABD’li turistlerin Türkiye’de çok para harcadığını, esnafı mutlu etmede ilk sırada geldiğini bildirdi.

En cimri turistlerin İngilizler başta olmak üzere Avrupalılar olduğunu anlatan Çelikkol, ”aslında avroya geçişten önce Avrupalı ve ABD’li turistler verimlilikte yarışırdı. Avro ile Avrupalı cimrileşti. Kolay kolay para harcamıyorlar. Bunda Avrupalı turistlerin kötü niyetli esnafa karşı bilinçlenmesi de etkili. Çünkü bazı esnaf, bir ürünü normalin çok üzerinde fiyatla satmaya çalışıyor” dedi.

Turistlerin gittikleri ülkeler ve gezecekleri yerlerle ilgili yanında mutlaka rehber kitabı taşıdığını ifade eden Çelikkol, ”cebinde rehber kitabı taşımayan tek turist Türkler. Nedense yanlarında taşımıyorlar. Gittikleri yerle ilgili ön bilgi almaları yeterli oluyor. Sanırım, detayını yerinde görmek ve öğrenmek istiyorlar. Tahminimizden fazla bilgiliyiz” diye konuştu.