‘‘Emekliler!! Banka değişikliği yaparken dikkat’’

Finans
Emeklilerin maaş aldıkları banka değişikliğini değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Üyesi ve Kaza Mağdurları Sosyal  Güvenlik ve Tüketici Hakları Derneği (KazaMağdurDer) Genel  S...
EMOJİLE

Emeklilerin maaş aldıkları banka değişikliğini değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Üyesi ve Kaza Mağdurları Sosyal  Güvenlik ve Tüketici Hakları Derneği (KazaMağdurDer) Genel  Sekreteri Mevlüt Yılmaz; “emekli maaşını banka yada PTT den alan emeklilerin, banka değiştirme işlemlerini internet üzerinden  yapabilecekleri gibi bankaların sundukları promosyon bilgilerini çok iyi  öğrenmeleri menfaatlerinedir” dedi.

Emekli aylığının alındığı bankanın değiştirilmesi için iki yol bulunmaktadır:

1-Bağlı Bulunulan SGK Birimlerine Başvuruda Bulunmak; Yerleşim yerinde mevcut bulunan Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ya da Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüklerine dilekçe ile müracaatta bulunulması yeterli olacaktır.

2-Banka Değişikliğinin İnternet Üzerinden Yapılması; Sosyal Güvenlik Kurumundan emekli, dul ve yetim aylığı alan kişilerin banka değişikliği işlemlerinin daha hızlı olarak yapılması amacıyla Sosyal Güvenlik Kurumu aldığı kararla artık bu işlemin e-devlet şifresi ile (www.turkiye.gov.tr) adresi üzerinden yapılmasını sağlamıştır. Hak sahipleri T.C. Kimlik Numaraları ve e-devlet şifreleri ile giriş yaptıktan sonra “e-Hizmetler” sayfasından değişikliklerini yapabileceklerdir.

Hak sahibi emeklilerin maaş aldıkları bankayı değiştirme işlemi şu an için sadece ayın 11 ile 30 arası yapılabilmektedir.

Hak sahiplerinin bu işlemin başarı ile sonuçlandırmaları için dikkat etmeleri gereken husus ise; bankaya kredi veya kredi kartı borcu bulunmaması gerektiğidir. Çünkü sistem bankalarla koordineli olduğundan otomatik olarak değişikliğe izin vermemektedir.

Eğer kredi borcu bulunmuyor ve değişiklikte yapılmıyor ise; çok büyük olasılıkla bazı bankaların müşterilerini kaçırmamak istemelerinden dolayı zorluk çıkartarak hesap üzerindeki tedbiri kaldırmamalarından kaynaklanmış olabilmektedir.

Bankanıza müracaat ederek bunun düzeltilmesini isteyebilir ve tekrar değişiklik için işlem yapabilir ya da yapılmasını isteyebilirsiniz.

Emekli hak sahiplerinin banka değişikliği yaparken dikkat edecekleri diğer husus ise; tercih ettikleri bankaların hizmet ağı, hesap işletim ücreti muafiyeti, atm’lerden ücretsiz çekim, kart çekim limitine takılmadan tek kalemde çekme imkânı tanıyan işlemler ve tabiî ki maddi olarak ne verdiğidir.