Ekonomiyi Rahatlatacak Paket

Finans
Başbakan Erdoğan, Eskişehir’de açıkladığı 4. paketle tüketimin canlandığını, birçok sektörün nefes aldığını belirterek, "Gerekirse yeni tedbirleri de cesaretle almaya devam edeceğiz" d...
EMOJİLE

Başbakan Erdoğan, Eskişehir’de açıkladığı 4. paketle tüketimin canlandığını, birçok sektörün nefes aldığını belirterek, "Gerekirse yeni tedbirleri de cesaretle almaya devam edeceğiz" dedi

Başbakan Tayyip Erdoğan, iç piyasayı canlandırmak ve stokları eritmek için Eskişehir mitinginde duyurduğu dördüncü paketten sonra beşinci paketi Çankırı’da seçim meydanında açıkladı. Yeni pakette de vergi dopingi dikkat çekerken, tarım, mobilya, inşaat ve bilişim sektöründe bazı kalemlerde yüzde 18 olan olan KDV oranı 3 ay süreyle yüzde 8’e indirildi. Başbakan Erdoğan, "Gerekirse yeni tedbirleri de cesaretle almaya ve uygulamaya devam edeceğiz"dedi.

İÇ TÜKETİM CANLANDI

Erdoğan, Çankırı Anıt Meydanı’nda yaptığı konuşmada, Eskişehir’deki paketi açıkladıktan sonra iç tüketimin canlandığını belirterek, "Birçok sektörümüz bu tedbirler sayesinde derin nefes aldı. Küresel finans krizinin etkilerini azaltmak için tam 48 tedbir uygulamaya koyduk.Yeni tedbir paketinin müjdesini veriyorum. 5 madde" dedi. 900 milyon lira büyüklüğündeki 5 maddelik paket şöyle:

5 MADDELİK PAKET

* Bina ve bağımsız bölüm şeklindeki işyeri satışlarından alınan yüzde 18’lik KDV üç aylığına yüzde 8’e indi.

* Konut, işyeri ve diğer gayri menkullerin alım satımlarından alıcı ve satıcının her birinden binde 15 oranında alınan tapu harcı 3 aylığına binde 5’e inecek. Böylece tapu işlemlerinin gerçek bedeller üzerinden kaydedilerek kayıtlı ekonomiye geçişin teşviki ve inşaaat sektörünün canlanmasına katkı sağlanması amaçlanıyor. nYeni ev yaptıranların eşyasını yenilemesi ve mobilya sektöründe talebin canlandırılıp stokların eritilmesi için ev ve ofis mobilyasında yüzde 18’lik KDV üç aylığına yüzde 8’e çekilecek.

* Bilişim çağından gençlerin en geniş şekilde yararlanması stokların eritilip piyasanın canlandırılması amacıyla bilgisayar, bilişim, büro makinelerinden alınan KDV üç aylığa yüzde 8′ iniyor.

* Yatırımı canlandırmak için Kobi’lerin kullandığı bazı sanayi ve iş makinelerinin alımında uygulanan yüzde 18 KDV üç aylığına 8’e düşürüldü.

ÖTV indirimi 3 ayla sınırlı, hediye çekini ise konuşmalıyız

Maliye Bakanı Unakıtan, otomotivde 3 aylık ÖTV indiriminin uzatılmayacağını söyledi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ÖTV indiriminde 3 aylık sürenin uzatılmayacağını bildirdi. Unakıtan, Eskişehir’de düzenlediği basın toplantısında, hükümet olarak ekonomik krizin ülkeye yansımalarını en alt düzeye indirmek için çaba gösterdiklerini ve gece gündüz çalıştıklarını söyledi. Otomotiv ve beyaz eşyada ÖTV indiriminin 3 ay için yapıldığını anımsatan Unakıtan, şunları kaydetti: "Bu uzayacak gibi laflar yanlış. Bazıları bunu uzayacak gibi söylüyor. Böyle yorumluyor. Bu sefer piyasalar bundan çok rahatsız oluyorlar. Üreticiler de rahatsız oluyor bundan. O bakımdan bunu açıklıkla belirtmek lazım ki bunlar üç ay için yapıldı. Bu kadar süre için geçerli" dedi. Bakan Unakıtan, piyasaları canlandırmak için emeklilere 200-300’er lira verilip verilmeyeceği yönündeki soruya şöyle yanıt verdi: "Bunun cevabını verecek durumda değilim. Çünkü uzun zamandır Türkiye’de değildim. Arkadaşlarla bir araya gelip konuşuyoruz. Gündemde olup olmadığı konusunda da bir şey söyleyemiyorum."

BARDAK ÖRNEĞİ VERDİ

Bakan Unakıtan, leasingdeki vergi düzenlemeleriyle ilgili olarak da, "Birisi bardak alıyor yüzde 18 vergi ödüyor. Diğeri aynı bardağı leasingle alıyor yüzde 1 vergi ödüyor. Bardak aynı bardak… Biz bu bozuk sistemi kaldırdık. Bunu yapmamız lazımdı ama bazı makine parçaları gibi yerlerde bunu uygulamaya devam ettik. Bazı yerlerde indirim söz konusu olabilir" diye konuştu.

Sabah