Düşük Maaşlı İşçiye 330 TL Zam

Finans
Türk-İş’e bağlı 185 bin işçinin ardından Hak-İş’e bağlı 30 bin işçini alacağı zam miktarı da kesinleşti. Anlaşmaya göre işçilere 2011 için yüzde 4+4 olmak üzere yüzde 8, 2012 içinse yüzde ...
EMOJİLE

Türk-İş’e bağlı 185 bin işçinin ardından Hak-İş’e bağlı 30 bin işçini alacağı zam miktarı da kesinleşti.

Anlaşmaya göre işçilere 2011 için yüzde 4+4 olmak üzere yüzde 8, 2012 içinse yüzde 3+3 olmak üzere yüzde 6 zam verildi.

Ayrıca düşük maaşlı çalışanlar için önemli iyileştirmeler yapıldı. Maaşı bin liranın altında olan işçilere 150 TL, bin ile bin 200 TL arasında olanlara 130 lira, bin 200 ile bin 325 TL arasında olanlara ise 100 lira seyyanen zam yapıldı.

Böylece düşük maaşlı işçinin zammı yüzde 29’u buldu. Bütün işçilere 145 lira da sosyal yardım ödenecek. Bütün bu iyileştirmelerin ardından düşük maaşlı işçinin alacağı artış miktarı en az 330 lira olacak.

İki yıl için geçerli olan toplu iş sözleşmeleri imzalandı. Çalışma Bakanı Faruk Çelik ile bir araya gelen Hak-İş yönetimi masadan anlaşma imzalayarak kalktı.

Görüşmelerin ardından konuşan Çalışma Bakanı Çelik, Ocak ayından itibaren sürdürülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tamamlandığını açıkladı.

Enflasyona karşı çalışanların durumunu dikkate aldıklarını dile getiren Çelik, "Düşük ücretlileri gözeten, kollayan bir idare var. Bunlar birleşince sendikalarla uzlaşıda bir sıkıntı yaşanmıyor" dedi.

Soruları da cevaplayan Çelik, kıdem tazminatının gerek işçi, gerek işveren kesimlerinde yoğun şekilde değerlendirildiğini söyledi. Bakan Çelik, "Hükümet programında net bir şekilde bu konular yerini alıyor. Çalışma hayatıyla ilgili hangi konuların yer aldığını biliyoruz, ama bakanlık olarak gündemimize aldığımız konular üzerinde konuşmayı uygun buluyoruz." dedi.

Şu an gündemlerinde sendikalarla ilgili yasaların bulunduğunu söyleyen Çelik, "Kıdem tazminatıyla, taşeronlaşmayla ilgili konular da önümüzdeki süreç içerisinde gelince bunları da açık, şeffaf şekilde sizlerle öncesinden paylaşırız." diye konuştu.

Sendikalarla ilgili yapılacak yasal düzenlemede ciddi bir uzlaşma sağlandığını söyleyen Bakan Çelik, "Bu kadar uzlaşmanın, bu kadar güzel algılanan bir düzenlemenin kenara bırakılması söz konusu olamaz. Bu süreç içerisinde gelişen diğer hususları da dikkate alarak ağustos ayı içerisinde birkaç kez sendikalarımızla, işçi, işveren kesimleriyle bir araya geleceğiz. İnanıyorum ki kısa süre içinde şekil almasını sağlayacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan da görüşmeler kapsamında bugün (dün) son kez değerlendirme toplantısı yaptıklarını ve bir çerçeve anlaşması olarak uzlaşma metni ortaya çıktığını belirtti.

Zaman