Dövizdeki artış artık kalıcı değil

Finans
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz kararının arzu ettikleri bir durum olduğunu ve dövizdeki art...
EMOJİLE

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz kararının arzu ettikleri bir durum olduğunu ve dövizdeki artışın kalıcı olduğuna pek ihtimal vermediklerini belirterek, “Ben üretiyorum, satıyorum. Benim için bu büyük problem değil ama ben bir yerlerde oynuyorsam, pozisyon aldıysam, o zaman çok bağırmam lazım. Zaten bağıranlara bakın; hep öyle ciddi pozisyonu olanlar” dedi.

AA Bursa Bölge Müdürlüğünü ziyaret eden Burkay, TCMB Para Politikası Kurulunun (PPK), borç verme faiz oranını sabit tutması ve döviz kurlarındaki artışa ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Son günlerde doların ani yükselişler gösterdiğine dikkati çeken Burkay, TCMB Başkanı’nın stabil bir karar açıkladığını ve faiz artışına gitmediğini anımsattı. Bu kararı olumlu karşıladıklarını dile getiren Burkay, “Bu bizim açımızdan arzu ettiğimiz bir durum. Netice itibarıyla şuna inanıyoruz; bu dönemsel bir gelişmedir, kalıcı olduğuna pek ihtimal vermiyoruz. 2014’ün zor bir yıl olduğunu hep söylüyorduk. 2014’te yerel seçimler, arkasından cumhurbaşkanlığı, genel seçimler dediğimiz zaman bu zor süreçte mutlaka Türkiye ekonomisi üzerine oyunlar olacak. Mutlaka olması lazım çünkü buradan para kazanılıyor” ifadesini kullandı.

Burkay, Türkiye ekonomisinin, son çeyrek rakamları da açıklandığında geçen seneki büyümesinin yüzde 4’e yakın olacağını bildirerek, ülkenin aslında dünya ortalamasının üzerinde büyüdüğünü vurguladı.

Türkiye’nin büyümekten başka çaresi olmadığına işaret eden Burkay, yatırım için finans kaynaklarına rahat ulaşılması ve uygun maliyetlerle borçlanılması gerektiğini, bunda da faiz oranlarının çok önemli bir hale geldiğini söyledi.

– “Faizin önemli bir enstrüman olduğu diretildi”

Burkay, Türkiye’ye uzun yıllardır dövizdeki yüksek hareketliliği önlemek için faizin önemli bir enstrüman olduğunun diretildiğini ifade ederek, bunun ülke için bir paradoks olduğunu dile getirdi.

Döviz kurunun artabileceği gibi azalabileceğine de değinen Burkay, maliyetlerin artmasından şirketlerin kolay kolay iflas etmeyeceğini, bugün zarar eden bir şirketin seneye kar edebileceğini kaydetti.

Türkiye’nin kamu borcu bakımından bir sıkıntısı olmadığını, bu konuda Maastricht kriterlerini tutturduğunu anlatan Burkay, buna karşı özel sektörün borçlu olduğunu belirtti.

İbrahim Burkay, özel sektörün bir yıllık borç yükümlülüğüne bakıldığında 2014 için en son açıklanan 14 milyar dolar olduğunu ifade ederek, “Özel sektörün 2014’teki döviz açığı 14 milyar dolar. Bu, Türkiye’nin yönetebileceği rakam. Büyük görmüyorum ama 10-15 yıllık borçlanmaya baktığınız zaman çok tabii” değerlendirmesinde bulundu.

 – “Bu dönem, en rahat atlatacağımız dönem”

Özel sektörün kısa vadeli bir yıllık borç stokunun, Türkiye’nin yönetemeyeceği bir borç olmadığını vurgulayan Burkay, şöyle konuştu:

“Bu dönem, en rahat atlatacağımız dönem. 2008-2009 dönemi değil ki. Nedir bu? Dolar 1,90’den 2,20’ye gelmiş. Gelsin, ne olur ki? Bu dünyanın sonu değil ki. Niye dünyanın sonu değil? Kardeşim ben üretiyorum, satıyorum. Benim için bu büyük problem değil ama ben bir yerlerde oynuyorsam, pozisyon aldıysam, o zaman çok bağırmam lazım. Zaten bağıranlara bakın; hep öyle ciddi pozisyonu olanlar. Kardeşim ürettim, sattım, zarar ettim. Dünden razıyım. Diyorum ki ‘Zarar, karın kardeşidir, ortağıdır.’ Yani ‘Hep kazanacağım, hep kazanacağım.’ Yok böyle bir şey. Zaman geliyor zarar ediyorsun, zaman geliyor yaptığın iş sana para kazandırıyor. O yüzden bu süreci zaten hep böyle yaşadık. 7/24, 12 ay hep para kazanmadık ki an geldi zarar ettik, an geldi çok güzel para kazandık, şükrettik.”

– “Türkiye artık ikinci nesil reformları yapmak zorunda”

Burkay, son günlerde yaşanan sıkıntıların geçici olduğunu dile getirdi.

Türkiye’nin, rekabetçi bir coğrafya olması gerektiğini söyleyen Burkay, şunları kaydetti:

“Böyle kısa zamanda zengin olma ümidiyle veya daha çok para kazanma hırsıyla oynuyorsak bir yerlerde; o zaman kardeşim kusura bakma, bağıracaksın. Bu dönemde dövizden, dolardan, faizden ziyade en önemli şey; Türkiye artık ikinci nesil reformları yapmak zorunda. Yani bu coğrafya üretim için rekabetçi bir coğrafya olmak zorunda. Bunu becerdiğimiz zaman döviz de faiz de geçer, her şey geçer. Yeter ki şu an bu sanayi ve üretim coğrafyasını o orta düşük teknolojilerden orta yüksek ve ileri teknolojiye döndürebilelim.”

Ajansın çalışmaları ve 100’üncü yıl vizyonuyla ilgili bilgi veren Bölge Müdürü Kamuran Akkuş ise Burkay’a, AA’nın kurumsal renkleriyle hazırlanmış, üzerinde “haber güvercini” simgesi bulunan şekerlik hediye etti.