Döviz kurlarını etkileyen bankalara ceza

Finans
Amerika Adalet Bakanlığı’ndan yetkililer yaptıkları açıklamada bu bankalarda çalışan döviz alsatçılarının rekabet etmek yerine ortak hareket ettiğini, satışların zamanlamasını koordine ederek Dolar ve...
EMOJİLE

Amerika Adalet Bakanlığı’ndan yetkililer yaptıkları açıklamada bu bankalarda çalışan döviz alsatçılarının rekabet etmek yerine ortak hareket ettiğini, satışların zamanlamasını koordine ederek Dolar ve Euro’nun değeriyle oynadıklarını duyurdu. Kendilerine “kartel” diyen alsatçılar internet üzerindeki söyleşi odalarını kullanmış ve gizli kodlarla konuşarak kur oranlarını manipüle etmiş.

Amerika Adalet Bakanı Loretta Lynch büyük cezaların yerinde olduğunu, çünkü bu döviz kurlarının dünya ekonomisinin neredeyse tüm sektörlerini etkilediğini açıkladı. Amerikanın sesi’nin yaptığı habere göre, bazı yetkililer Dolar ve Euro döviz piyasasının değerinin tüm Amerikan borsalarının değerinin 5 katı olduğuna dikkati çekti.

Loretta Lynch, açıklamasında alsatçıların eylemlerinin yalnızca dünya piyasalarını etkilemekle kalmayıp, bankaların karlarını haksızca arttırdığını, sayısız tüketiciye, yatırımcıya ve kuruma da zarar verdiğini söyledi. Lynch mağdurlar arasında emeklilik fonlarının, büyük şirketlerin ve bu bankaların kendi müşterilerinin olduğunu ifade etti. Adalet Bakanı, tüm bu çevrelerin, pazarın rekabetçi kurlar sağladığı inancına göre hareket ettiğini belirtti.

Yetkililer bu eylemlerin dünyanın birçok yerindeki işlemi etkilediğine dikkat çekti.

Citigroup, JPMorgan Chase, Barclays, Royal Bank of Scotland’ın anti tröst yasalarını çiğnediği iddia ediliyor. 

Cezaların bazıları Amerika Merkez Bankası ve İngiltere’deki yetkililer tarafından belirlendi.

İngiltere’deki Warwick Üniversitesi’nin İşletme Fakültesi dekanı Mark Taylor, bankaların bu eylemleriyle herkesi dolandırdığını söyledi ve yapılanları, ‘iş etiğinin kalbine saplanmış bir hançer’ diye niteledi. Profesör Taylor döviz alım satımı üzerine çalışmalarını sürdürüyor. Taylor, bazı teknik reformların döviz kurlarının manipülasyonunu güçleştirebileceğini belirtiyor.

5 bankanın 4’ü, Citigroup, JPMorgan Chase, Barclays ve Royal Bank of Scotland anti tröst yasalarını çiğnediklerini kabul etti. Gruptaki 5’inci banka UBS ise kilit önemdeki bir faiz oranını manipüle etmekle suçlanıyor.