Dolar Yine Rekor Kırdı, Altın Sert Düştü

Finans
 Dünya borsalarında satış baskısı dün de sürdü. İMKB günü yüzde 2,86 düşüşle kapatırken Avrupa borsaları gün içinde yüzde 4’e yakın kayıpların ardından toparlandı. Son dönemde rekorlar kıra...
EMOJİLE

 Dünya borsalarında satış baskısı dün de sürdü. İMKB günü yüzde 2,86 düşüşle kapatırken Avrupa borsaları gün içinde yüzde 4’e yakın kayıpların ardından toparlandı.

Son dönemde rekorlar kıran dolar da Türk Lirası karşısındaki yükselişini sürdürüyor. 1,85’i ilk kez geçerek yeni bir rekora imza atan dolar gün sonunda 1,8380 liradan kapandı. Altında ise sert düşüş hakim. Altının onsu 1.655 dolara kadar geriledi.
 
Avrupa bankalarının Yunanistan’dan kaynaklanan zararlarla karşılaşabileceğine yönelik endişelerin Avrupa borsalarında kayıplara yol açması ve gelişmekte olan piyasalarda riskten kaçış eğiliminin kuvvetlenmesiyle İMKB’deki kayıplar dün de devam etti. Önceki günü yüzde 4,7 oranında kayıpla kapatan İMKB 100 endeksi dün de yüzde 2,86’lık düşüşle 56.323 puandan kapandı. İMKB 100 Endeksi salı günü uluslararası derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s’un (S&P) not artırım kararıyla 61 bin seviyelerine kadar çıkmış ve günü 60.889,08 puandan kapatmıştı. Endeks 3 günlük seyirde tekrar aşağı yönlü bir hareket göstererek yüzde 7’nin üstünde bir kayıp yaşamış oldu. Ekspres Yatırım Araştırma Direktörü Ömer Ömerbaş, "Bugüne özel bir haber akışı yok. Yurtdışı kötü ve Rusya’da ciddi dalgalanma var. Bundan etkileniyoruz diye düşünüyorum. Riskten kaçış kendini hissettiriyor." dedi. Ata Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü Osman Büyükgöksu, dünyadaki dolar talebinin hisse senedi piyasası gibi diğer enstrümanları zor duruma soktuğunu belirtti.

Uluslararası piyasalarda spot altının ons fiyatı 1.700 doların altına geriledi. Küresel ekonomik büyümenin yavaşlayacağı endişelerinin artmasıyla birlikte spot altının ons fiyatı 1.628 dolara gerileyerek, ağustos ayından bu yana en düşük seviyeyi gördü. Altının ons fiyatı çarşamba akşamından bu yana 100 dolardan fazla değer kaybetti. Öte yandan, ABD ham petrolünün kasım ayı teslimi varil fiyatı 78 dolar ve Londra Brent tipi ham petrolün kasım ayı teslimi varil fiyatı 104 dolar seviyelerine geriledi.

Zaman