Dolar yeni rekor kırdı

Finans
Bankalararası piyasalarda güne 2,1793 TL seviyesinden başlayan dolar, bu seviyeden gelen alışların etkisi ile gün içinde gördüğü en yüksek seviye rekorunu 2,1974 TL’ye taşıdı. Analistler, s...
EMOJİLE

Bankalararası piyasalarda güne 2,1793 TL seviyesinden başlayan dolar, bu seviyeden gelen alışların etkisi ile gün içinde gördüğü en yüksek seviye rekorunu 2,1974 TL’ye taşıdı.

Analistler, son günlerde gelişmekte olan ülkeler içerisinde Türkiye ve Güney Afrika para birimlerinin dolar karşısında en kötü performansı gösterdiğini, yurt içinde yaşanan siyasi gelişmelerin de doların TL karşısında güçlenmesine neden olduğunu belirtiyor.

Doların 2,20 TL’yi aşması durumunda 2,22 TL seviyesinin gündeme gelebileceğini ifade eden analistler, TL’nin son dönemde çok ciddi değer kaybı da göz önünde bulundurulduğunda mevcut seviyelerde yükselişlerin sınırlı kalabileceğini kaydediyor.

Dolarda 2,15-2,16 TL seviyelerinin kısa vadede destek konumuna geldiğini dile getiren analistler, gelecek hafta salı günü gerçekleştirilecek Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararına kadar doların 2,16-2,20 dar bandında hareket edebileceğini ifade ediyor.

– “Dolar/TL’de düşüşten bahsedebilmek için 2,1750’nin altına gerileme ve 2,1575’in altında kapanışlar gerekiyor”

ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut, konuya ilişkin değerlendirmesinde, ABD’de açıklanan perakende satışların beklentilerin üzerinde açıklandığını belirterek, perakende satışların aralık ayında aylık yüzde 0,2, çekirdek perakende satışlarında ise yüzde 0,7 artış görüldüğünü hatırlattı. 

Geçen hafta açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin altında gerçekleşmesi ile doların 2,1540 TL seviyesine kadar gevşediğini anımsatan Karabulut, şunları kaydetti:

“Dolar, perakende satışlar verisine tepki vermedi. 2,1575 seviyesinde destek bulan kur, siyasi gelişmelerin de etkisi ile 2,1974 TL’ye kadar yükseldi ve zirvesini geliştirdi. Burada önemli seviye 2,1940 TL seviyesi. Bu seviyenin üzerinde tutunmalar, günlük kapanışlar sert yükselişlere neden olabilir. Çünkü 2,1940 seviyesinin aşılması yeni bir bant hareketine neden olur, burada 2,30 seviyesi bandın üst sınırı, orta vade 2,20 de alt sınırı olur. Bu yüzden kritik seviyelerdeyiz denilebilir. Dolarda düşüşten bahsedebilmek için ise 2,1750 TL’nin altına gerileme ve 2,1575 TL altında kapanışlar gerekmektedir. Halen siyasi riskin ön planda olması kurun her gevşediğinde yeni bir yükseliş hareketine başlamasına neden olmaktadır.”