Dev projede son 30 gün…

Finans
Anadolu ve Avrupa yakalarını denizin altından karayolu ile bağlayacak olan Avrasya Tüneli’nde sona yaklaşılıyor. Başbakan Binali Yıldırım’ın 20 Aralık’ta açılışını yapılacağını dev p...
EMOJİLE

Anadolu ve Avrupa yakalarını denizin altından karayolu ile bağlayacak olan Avrasya Tüneli’nde sona yaklaşılıyor. Başbakan Binali Yıldırım’ın 20 Aralık’ta açılışını yapılacağını dev projede çalışmalar tüm hızıyla sürerken, geçtiğimiz gün Samatya alt ve üst geçidi tamamlanarak hizmete alındı. Yenikapı’da yapımına devam edilen ve trafiği yerin altına alacak alt geçitte ise çalışmaları sürüyor.

BOĞAZIN 106 METRE ALTINDAN GEÇİYOR

Türkiye gazetesinin haberine göre deniz altındaki tünel inşaatı tamamlanmasının ardından, karada devam eden bağlantı yollarlındaki çalışma da hummalı bir şekilde sürüyor. Göztepe-Kazlıçeşme arasında hizmet verecek projenin toplam uzunluğu 14,5 km iken bunun 5.4 kilometrelik bölümü deniz tabanı altında inşa edildi. Proje Otomobillerin ve minibüslerin geçeceği 2’şer şeritli ve iki katlı tünelden oluşuyor. Köprünün deniz altındaki en derin bölümü deniz seviyesinden 106 metre olurken, bu noktada tünel deniz tabanın 55 metre altından ilerliyor.

KAVŞAKLAR BİR BİR HİZMETE ALINIYOR

Tünel inşaatının 22 Ağustos 2016 tarihinde tamamlanmasının ardından bağlantı yolları ve buralarda yapılacak araç ve yayalar için yapılan alt ve üst geçiş çalışmalarına hız verildi. Sarayburnu-Kazlıçeşme ile Harem-Göztepe arasında yer alan yaklaşım yolları genişletilerek kavşak, araç alt geçitleri ve yaya üst geçitleri inşa edildi. Pek çok noktada çalışmalar sona ererken Zeytinburnu, Yedikule, Samatya arasında ki bölüm daha önce hizmete alındı. Geçtiğimiz günlerde çalışmaları tamamlanan  Samatya, alt ve üst geçidi de hizmete alınarak araçların kullanımına açıldı.

PROJENİN EN BÜYÜK KAVŞAĞI TAMAMLANMAK ÜZERE

Projenin en büyük kavşağı olan Yenikapı kavşağında çalışmalar sürüyor. Asfaltı dökülen ve sadece ince işlikleri kalan kavşak trafiği tamamen yerin altına alıyor. Kavşağın üst bölümü ise peyzaj düzenlemesi yapılarak sadece yaya trafiğine açılacak. Projenin bir çok yerinde ise “Avrasya Tüneli” tabelaları takıldı ancak açılışa kadar üzerleri kapatıldı.

AVRASYA TÜNELİNİNDE GÜVENLİK ÜST DÜZEYDE

Tünelde operasyon merkezi 24 saat boyunca tünelin güvenli çalışması, trafiğin kesintiye uğramadan akması için çalışacak. Her 600 metrede bir konumlanan emniyet şeritleri, alt ve üst katlar arasında geçişi sağlayan ve tünel boyunca uzanan acil tahliye sistemi ile güvenli bekleme alanları, anlık bilgi akışı için genel anons sistemi bulunacak. Ayrıca tünelde her noktasından erişilebilen haberleşme ve ihbar sistemi, tünelin her noktasının 7×24 izlendiği kapalı devre televizyon sistemi ve olay algılama sistemleri, yangına dayanıklı yüzey kaplaması, tünelin her noktasından rahatça erişilen özel yangın söndürme sistemleri bulunuyor. Tünel fay hatlarına yakınlığı nedeniyle richter ölçeğine göre 9 büyüklüğünde bir depreme dayanacak güçte yapıldı.

SADECE ARAÇLARA PARA ALINACAK

1 milyar 245 milyon 121 bin 188 ABD dolarlık projeyi tamamlayacak firmalar, tüneli 24 yıl 5 ay boyunca işletecek. Projenin İstanbul’da trafiğin çok yoğun olduğu güzergâhta yolculuk süresi 100 dakikadan 15 dakikaya kadar indireceği belirtiliyor. Tünelden araç geçiş ücretleri açılış yılında tek yönde otomobiller için 4 Dolar artı KDV, minibüsler için ise 6 dolar artı KDV olacak. Sadece araç geçiş ücreti alınacak olan Avrasya Tüneli’nde otomobil içindeki yolcular için ödeme yapılmayacak.