Cari Açık 3-4 Ay Sonra Konuşulmaz

Finans
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Türkiye ekonomisi için ideal büyümenin yıllık yüzde 5 olduğunu, bu yıl için yüzde 4 olarak öngörülen hedefin rahatlıkla yakalanacağını söyledi. Orta vadeli programd...
EMOJİLE

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Türkiye ekonomisi için ideal büyümenin yıllık yüzde 5 olduğunu, bu yıl için yüzde 4 olarak öngörülen hedefin rahatlıkla yakalanacağını söyledi. Orta vadeli programda cari açık için yüzde 8’lik bir oran konulduğunu hatırlatan Başçı, "Yüzde 8’in altına gitme ihtimalimiz var. Tahminim, 3-4 ay sonra cari açık artık konuşulmaz." dedi.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, cari açığın 3-4 ay sonra konuşulmaz bir noktaya gelebileceğini söyledi. Türkiye’nin bu yıl yüzde 4 büyümesi halinde cari açığın belki yüzde 8’in bile altında olabileceğini ifade eden Başçı, cari açık için Orta Vadeli Program’a (OVP) yüzde 8 konulduğunu, izleyip görülmesi gerektiğini, çünkü kredilerde netice alındığına işaret ederek, "Kredi büyümesini yavaşlattık, döviz kurunda hâlâ rekabetçi avantajımızı ciddi bir şekilde koruyoruz. Orada da yüzde 8’in altına doğru gitme ihtimalimiz var. Benim tahminim, bundan 3-4 ay sonra cari açık artık konuşulmaz bir noktaya gelebilir." dedi.

TRT Haber’de yayınlanan Büyüteç programına konuk olan Başçı, TL döviz piyasasında en büyük pozisyon tutan oyuncuların Türkler olduğunu söyledi. Bazı kişilerin TL’nin değer kaybetmesini, bunu yurtdışından isteyenlerin, çaba gösteren ve rapor tutanların olabileceğini belirten Başçı, "Önemli olan, bizim kendi vatandaşlarımızı doğru yönlendirmemizdir." dedi. Döviz kurundaki aşırı değerlenmeye müdahale eden Merkez Bankası’nın oradaki hareketinin daha ziyade Türkiye’deki yerleşiklerin davranışlarını değiştirmeye yönelik olduğunu ifade eden Başçı, neyin reel, neyin spekülatif olduğunun aslında beklentilerle ilgili bir şey olduğuna dikkat çekti.

Başçı, para politikasında alınan kararların etkisini hemen göstermediğini, bugün alınan kararın ekonomik aktivite, talep üzerinde bir ile üç çeyrek arasında etkisini gösterirken, enflasyon üzerinde bir yıldan itibaren etkisini göstermeye başlayabildiğini söyledi. Başçı, Merkez Bankası’nın enflasyondaki yükselmeye karşı ekim ayında tedbirleri almaya başladığını hatırlatarak, "Bu yeterli diye düşünüyoruz. Enflasyonun daha fazla yükselmesine dair şu an itibarıyla çok açık bir risk görünmüyor. Enflasyon, yüzde 10’un hafif üzerinde yatay bir seyir izleyecek, mayıs ayında ise ters baz etkisi var. Geçen yılın mayıs ayından kaynaklanan. Orada tek haneye düşeceği net bir şekilde görülüyor." şeklinde konuştu. Enflasyona gıda tarafından gelen şokun geriye dönebileceğini ifade eden Başçı, enflasyonda ekim, kasım ve aralık aylarında 3 puanlık düşüş beklediklerini, mayıs ayından önce tek haneye düşebileceğini, bu durumu da memnuniyetle karşılayacaklarını söyledi. Türkiye ekonomisi için ideal büyüme öngörüsünün sorulması üzerine Başçı, bunun yıllık yüzde 5 olduğunu, ancak ötesine de geçerek daha da hızlı büyüyebileceğini söyledi. Hükümetin OVP’de bu yıl için büyüme hedefini yüzde 4 olarak koyduğuna işaret eden Başçı, Avrupa’daki büyümenin eksiye düşmesine rağmen, bu hedefin ulaşılabilir olduğunu düşündüklerini kaydetti. Başçı, şöyle devam etti: "Yeter ki biz politikalarımızdan ödün vermeyelim. Para politikaları da gerektiği zaman, gereken yerde tedbirleri alsın yüzde 4’ü biz sağlarız."