Borsada Kazanmanın Sırrı Nedir?

Finans
Borsada kazanmanın ilk koşulu uzun vade düşünmektir. Uzun vadede yatırım düşünmeyenler, kısa vadede zengin olmak isteyenler her zaman kaybetmeye mahkumdur. Yatırım için bir ev aldığımızda veya  bir ar...
EMOJİLE

Borsada kazanmanın ilk koşulu uzun vade düşünmektir. Uzun vadede yatırım düşünmeyenler, kısa vadede zengin olmak isteyenler her zaman kaybetmeye mahkumdur. Yatırım için bir ev aldığımızda veya  bir arsa aldığımızda nasıl ki her gün, her hafta emlakçıyı arayıp değerinin ne olduğunu sormuyorsak belli bir süre bekliyorsak (en az 3 ile 5

sene aralıgında bu 10 seneyede çıkabilir) ve  zarar eden birisini görmediysek borsada da bu mantıkla hareket etmemiz gereklidir.

Borsa’ya girmeye niyetlisin ama Temettü diye bir şey duydun. Temettü Borsanın Kalbi midir?

Aldığımız hisseleri almadan en az 2 ay incelemeli neye  yatırım yaptığımızı bilmeliyiz. Yatırım yaparken düzenli kar eden ve büyüme potansiyeli olan elde etmiş olduğu karlılığı her sene arttıran BİST 100 endeksinden hisse seçmemiz gereklidir.

Temeli sağlam, büyüyen ve güçlü şirketler, ekonomideki büyümelerden her zaman en fazla

etkilenenler olmuştur. Bu hisselerdeki pozisyonlarını koruyan uzun vadeli yatırımcılar oldukça tatmin edici getiriler elde etmişlerdir. Sürekli hisse değiştiren, kısa vadeli kazanç peşinde koşanların çoğu zarar etmişlerdir. Size kazandıracak şey uzun vadede büyümesini sürdürecek ve sürekli olarak kâr ederek özvarlıklarını artıracak şirketlerdir. 2013 ağustos ayında Aselsan’ın fiyatı 4,45 civarındayken sadece 25.000 tl yatırım yapan bir kişi  beş yıl sununda yaklaşık temettü kar payı hariç elde edeceği getiri 150.000 tl civarı olacaktır. Logo yazılım hissesi 2013Ağustosunda 4,30 civarlarındayken beş yıllık süre zarfında karlarındaki artış ve düzenli büyüme sayesinde bugunkü tarih itibariyle (09.08.2018) 35,00 tl civarında olup yaklaşık 8,5 kat fiyat artışı gerçekleşmiştir. 25,000 tl yatırım yapan yaklaşık 205,000 tl para kazanmış olacaktı tabi ki temettü  karpayları hariç onlarıda eklediğimizde kazancımız dahada artmış olacaktı. Her ay belli bir miktarı bu şekilde değerlendirip on yıl gibi süre zarfında 300 tl lik hisse senedi alsak on yıl sonunda çok güzel kazanlar elde etmemiz mümkündür. Savunma sanayi, Yazılım,Haberleşme,ulaşım hava yolu sektörü, petro kimya söktöründen hisseler seçilebilir.

Mustafa Şafak DERİNCE

 

Not:Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.